A Halloween ünnepe

Minden országnak, kultúrának megvannak a saját hagyományai, ünnepei, melyek meghatározó szerepet töltenek be az adott nemzet történelmében. Vannak olyanok is, melyeket több országban is ünnepelnek, mint például a halloweent.

A halloweeni szokások már a világ szinte minden táján ismertek. Egy olyan ünnepről van szó, amelyet eredetileg az angolszász országokban, vagyis Írországban, Skóciában, Amerikai Egyesült Államokban ünnepeltek, de mára már az egész világon elterjedt. Ez az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján tartanak. Hazánkban is ilyenkor tartják, a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap tulajdonképpen egy játékos szokássá vált. Nagyon sokan, főleg Amerikában, már a hónap elején elkezdődik a készülődés. Kikerülnek az udvarokra, kertekbe az óriási narancssárga tökök, a műanyagsírok stb. Minden gyerek kiválasztja a jelmezét és alig várja, hogy elindulhasson az édességgyűjtő körútra. Halloween estéjén a házak feldíszítése szintén nagyon fontos része az ünnepnek. Mindannyian láttunk már olyan amerikai filmeket, ahol halloweenkor a házak faláról lelógnak a műanyag pókok, a faágakról csüngenek az ijesztőbbnél ijesztőbb bábok stb.

Halloween

Halloween

A “csokit vagy csínyt” sem maradhat ki a listáról, hiszen ez a gyerekek kedvenc része az egész este alatt. A gyerekseregek ellepik az utcákat és mindenhová bekopognak, ezzel a jelmondattal, hogy némi édességek csikarjanak ki a háziaktól. Hazánkban is egyre népszerűbbé válik a beöltözés halloweenkor, de leginkább a bulizásról szól az este. Mindenki felveszi a jelmezét, és egy másik személy vagy tárgy “bőrébe bújik” egy éjszakára. Az asztalok megtelnek finomabbnál finomabb ételekkel, italokkal és máris kezdődhet a fergeteges parti, ahol sokszor előfordul, hogy ijesztgetik egymást az emberek.