A hajhullás és annak okozói

A hajhullás hátterében legtöbbször genetikai okok állnak. A hajhullásnak két fajta típusáról beszélhetünk a foltos hajhullásról és a diffúz hajhullásról. Szerencsére a foltos hajhullás nagyon csekély mértékben fordul elő a népesség körében.

[wp_ad_camp_1]

Hajhullásos panaszainkkal forduljunk szakorvoshoz, aki részletes és alapos kivizsgálással megállapítja a hajhagyma egészségi állapotát és ennek megfelelően írja elő a kezelőkúrát vagy a műtéti beavatkozást. Legtöbb alkalommal az ok az immunrendszerben keresendő, melyben működészavar léphet fel, vagy túlreagáló állapotban van vagy pedig túl érzékeny. A foltos hajhullás elsősorban valós, létező betegség nemcsak esztétikai probléma. Ez a fajta hajhullás jelezheti, hogy a szervezetben krónikus fertőzés vagy rejtett gyulladások vannak, mint például az epehólyag,  vagy mandulagyulladás, férfiaknál  prosztatagyulladás. Azok a páciensek, akik foltos hajhullásos panasszal jelentkeznek orvosuknál, indokolttá válik a részletes kivizsgálás, melynek során hajhagyma mintát vesznek és alaposan megvizsgálják mikroszkóp alatt.

Hajhullás

Hajhullás

A diffúz hajhullás sokkal gyakoribb az emberiség körében, melynek alapja lehet genetikai ok is, de bizonyos életszakaszban, legyen az nő vagy férfi, fiziológiai okok lesznek a mérvadók. Ugyanis a hajhagymák előrehaladott korban, rendkívülien érzékennyé válnak a hormonokra. Ha nem fogyasztunk elegendő vitamint és ásványi anyagot, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy tavasszal vagy ősszel hajhullási panasszal fordulunk orvosunkhoz. Majdnem minden esetben a hajhullás késleltethető egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással, étrend kiegészítőkkel. Fontos, hogy a hajhullás első jeleire rögtön reagáljunk és forduljunk orvoshoz, mert akkor sokkal hatékonyabban kezelhető, mint előrehaladott állapotban. Léteznek szépítő jellegű beavatkozások is, melyeket ugyancsak orvosok végeznek annak érdekében, hogy fenntartsák a hajhullásmentes állapotot.