A gyöngyvirág vajon mérgező vagy gyógyító hatással rendelkezik?

Egy igazán szép és bájos virágról beszélhetünk, amely tavasszal nyílik. A virágot onnan ismerhetjük fel, hogy hófehér, csilingelő harangok találhatóak meg rajta. Az illata pedig egyenesen mámorító. Ez a kisvirág egyenesen mesebeli.

[wp_ad_camp_1]

A gyöngyvirág megtalálható kertekben, de szabadon az erdőkben is fellelhetőek. A gyöngyvirág jellemzően májusban virágzik. És nagyon oda kell rá figyelni, hogy még véletlen se keverjük össze a medvehagymával. Hiszen mindkét növény levele megegyező, csak a medvehagyma emberi fogyasztásra alkalmas, a gyöngyvirág pedig nem. Ez a csodás növény a mérsékelt éghajlatot szereti, ezért Európa szerte, és Ázsiában is fellelhető. Nagyon szereti a tölgyeseket, lombos erdőket, ligeteket, illetve minden olyan helyet, ahol nedves talaj található. A gyöngyvirágról elmondhatjuk, hogy évelő növény, így nem kell sokat gondolkodnunk az utánpótlásról, hiszen megoldja magától. Előbb már említettük, hogy a gyöngyvirágot semmiképpen sem szabad összekeverni a medvehagymával, ugyanis ezt a növényt, ha elfogyasztjuk akár kis mennyiségben is, akkor mérgező lehet.

Gyöngyvirág

Gyöngyvirág

Illetve súlyos szívproblémákat okozhat, amely egyes esetekben akár halált is okozhat. Továbbá rendszertelen pulzust és hasi fájdalmat is okozhat.    Ám annak ellenére, hogy ilyen mérgező mégis alkalmazzuk a gyógyászatban. Ugyanis közvetlen fogyasztása nem alkalmas, ám a leveléből főzött tea számtalan hasznos hatással járhat együtt. Hiszen a gyöngyvirág leveléből főzött tea jó a szívgyengeségre, magas vérnyomásra, gutaütésre és a fejfájásra. Egyesek pedig tinktúrát készítettek belőle, mégpedig úgy, hogy szeszben áztatták le a leveleket és fájó testrészeket ezzel borogatták. A gyöktörzséből pedig asztmásoknak készítettek teát vagy tinktúrát.