A Godetia növények termesztése és gondozása

A Godetia a szaténvirág régebbi nemzetségneve. A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó Godetia nemcsak a ligetszépe virággal (Oenothera) rokon, hanem a fuksziával is, amely a függőkosarak kedvelt növénye.

Ha a Godetiát magból kívánja termeszteni, a magot zárt térben 6-8 héttel a régiójában feltüntetett utolsó fagydátum előtt vessük el. A magot közvetlenül a virágágyásba is elvetheti, amikor tavasszal meg lehet dolgozni a talajt. Miután a Godetia megtelepedett a kertjében, valószínűleg nem kell újra vetnie a magot, mert a növény könnyen újraveti magát. Amikor a Godetia eléri a magasságot, csípje ki a növény közepét, hogy több virágzást ösztönözzön, és a növény kompakt méretű maradjon. Mivel a Godetiát megfertőzheti a lisztharmat, ügyeljen arra, hogy megfelelő távolságot biztosítson a növények között. A lisztharmat egy gombás betegség, amely csökkenthető a levegő keringésének fokozásával. A növényt levéltetvek és atkák is érinthetik; Ha ezek közül a kártevők közül bármelyiket látja a leveleken, permetezze be őket neem-olajjal.

Godetia

Godetia

A növények elég magasak ahhoz, hogy karózást igényeljenek, különösen, ha itt és ott egyenként neveljük őket, és ha a kertben erős szél van. Elkerülheti a problémákat, ha csoportokban neveli a növényeket, mivel támogatják egymást. A szarvasok nem zavarják ezt a növényt, de szerencsére a lepkék és a méhek vonzódnak hozzá. Növelje a Godetiát teljes napon, kivéve, ha meleg éghajlaton, nagy páratartalmú helyen kertészkedik (ebben az esetben a növény számára előnyös lehet némi árnyék). A Godetia szárazságtűrő, ha megtelepedett, de a száraz időszakokban meg kell öntözni a fiatal növényeket. Meghosszabbíthatja a virágélettartamot is, ha gondoskodik arról, hogy ezt az egynyári növényt virágzása előtt megfelelően öntözze. Időnként dolgozzon komposztot a talajba a növény körül. Ez elegendő műtrágyaként szolgál a Godetia számára.