A gerinckopás és annak kialakulásának okai

A gerinc az emberi test törzse, amely igen nagy terhelésnek és igénybevételnek van kitéve nap, mint nap. Ebből is következik az, hogy igen korán megkezdődik annak kopása. Ám már 30 éves korban.

[wp_ad_camp_1]

Ennek pedig az egyik leggyakoribb következménye, hogy az itt található porckorong állomány felpuhul, csökken a magasságuk és ráadásul helyenként még ki is boltosulhatnak. A gerinckopás, mint betegség igen komoly fájdalommal járhat együtt, amely a beteg életminőségét nagyban ronthatja. Hiszen nem csak a vele járó fájdalmat kell elviselni, de a mindennapi mozgásban is korlátozza, majd idővel akár teljesen munkaképtelenné is válhat a beteg. Ám minderre csak akkor kerülhet sor, ha nem kezelik időben. Az életkor előrehaladtával a szövetek elhasználódnak, vizet veszítenek és ennek a következményeként tudható be, hogy teljesen rugalmatlanná válnak. Ennek a betegségnek a kialakulásához nem kifejezetten a csak az életkor előrehaladta tehet hozzá, hanem lehet veleszületett adottság, fejlődési rendellenesség, hormonális vagy keringési zavarok, fizikai túlterhelés, sérülés is, amely erre befolyással lehet.

Gerinckopás

Gerinckopás

Így egyeseknél már fiatal korban is igen komoly problémát okoz, míg másoknál csak időskorban lép fel. Amikor a porckorong ilyen jellegű kopása lép fel, akkor nem képes ellátni a szerepét, nem tudja csillapítani a járás és mozgás során jelentkező lökéséket. Melynek egyenes következménye lesz, hogy csigolyák és az ízületi szalagok túlterhelése és kopása lép fel. Leggyakrabban a probléma az ágyéki-keresztcsonti átmenetnél, illetve a nyaki gerinc alsó szakaszán léphet fel. A megbetegedés első jeleiként az észlelhető, hogy a gerinc szakaszon fájdalmat észlel a beteg. Majd az esetek többségénél az is megfigyelhető, hogy ez a fájdalom a végtagokra is végig sugároz.