A fügefák metszése

A sérült, elhalt vagy beteg ágakat le kell vágni a fügefákról, amikor megtalálja őket. Ez alapvető „karbantartási metszés”, hasonló ahhoz a metszéshez, amelyet más növényeken végezne.

[wp_ad_camp_1]

Ezen túlmenően azonban vannak speciális metszési utasítások, amelyeket követni kell a fügefa termesztésekor az első néhány évben. A közönséges fügefa (Ficus carica) a Moraceae családban valójában egy lombhullató cserje. Ez a tény az eperfa rokonává teszi. A növény őshonos Ázsia nyugati részein és Délkelet-Európában. Invazív növény Észak-Amerika egyes területein. A fügefa termeszthető az USDA 5–10-ös zónájában. Az 5. 6. és 7. zónában azonban konténerben kell termeszteni, hogy hideg időben érjen. Az északiaknak csökkenteniük kell az őszi öntözés. Amikor a fügefaját déli talajba ülteti, keressen részleges árnyékot. De a teljes nap jobb, ha a fügéket északon cserépben termesztik. A növény legjobban egyenletesen nedves, termékeny, jól vízelvezető talajban teljesít.

Fügefa

Fügefa

A közönséges fügefa esetében nem szükséges új fa a beporzáshoz. A rovarok az egyik legfontosabb kártevő problémát jelentik. Egyes fák és cserjék többet „szivárognak”, mint mások, és ez a helyzet a fügefák esetében. Az ilyen szivárgás növeli annak valószínűségét, hogy kórokozók kerüljenek a fába (ahol a metszést végzik). Ezért kerülni kell a metszést azokban az időkben, amikor a szivárgás valószínű. A fügefák metszéséhez a legbiztonságosabb idő nyugodt állapotban van. Mivel lombhullatóak, elég könnyű megmondani, mikor kezdnek nyugalmi állapotba kerülni. A fügefa első metszése az első télen lesz (a nyugalmi időszakban). Ez komoly metszés lesz: a méretét kb. felére csökkenti. A fügefa metszésénél hangsúly azon van, hogy a növény kompakt maradjon. Azt szeretné, ha a fügefa az energiát a gyökér fejlődésére irányítsa, nem pedig arra, hogy nagyobb legyen.