A fogimplantátumok és azok rögzítése

Fogászati ​​implantátumok behelyezésekor a nyál vagy a vérplazma azonnal bevonja őket. Az implantátumok vékony fehérje réteget adszorbeálnak ezekből a folyadékokból, amelyek elősegítik az ínyszövet kötődését, ugyanakkor lehetővé teszik a mikroorganizmusok – köztük a potenciálisan káros baktériumok – növekedését az implantátum felületén.

Az implantátumok és más orvosi eszközök felülete jelentős szerepet játszik a szájfehérjék adszorpciójában és a nem kívánt mikroorganizmusok általi kolonizációban (biofuuling néven ismert folyamat), derült ki a Buffalo Egyetem által vezetett új tanulmányból. A Journal of Dental Research folyóiratban közzétett kutatás arra törekedett, hogy a tudósok jobban megértsék ezt az összetett biológiai folyamatot azáltal, hogy megvizsgálják a szájfehérje-réteg összetételét, és azt, hogyan lehet szabályozni a biológiai anyag felületének kémiai módosításával. Az eredmények megalapozzák az orvosi és fogászati ​​implantátumok sikerességének javítását, mondja Stefan Ruhl, az UB Fogorvosi Orvostudományi Iskola szájbiológiai professzora.

Fogimplantátum

Fogimplantátum

„Gyakran ez a fehérje egy réteg, nem pedig a biológiai anyag felülete, amely baktériumok kolonizálásával vagy szöveti sejtek kötődésével találkozik. Ezek a fehérjék segítenek meghatározni azokat a biológiai vagy kóros következményeket, amelyek az implantátum hosszú távú túlélését vagy annak meghibásodását eredményezik visszafordíthatatlan károsodást okozva a környező szövetekben” – mondja Ruhl. „Ezért fontos meghatározni, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében hogyan lehet szabályozni az adszorpciót a bioanyag felületének kémiai módosításával.” A tanulmányt Rainer Müller, PhD, a Regensburgi Egyetem Fizikai és Elméleti Kémiai Intézetének professzora is vezette.