A flavonoidok pozitív hatásai

A flavonoidok elsősorban növényekben megtalálható vegyületek, fenolos szerkezetű, másodlagos anyagcseretermékek, a növények főként saját életük meghosszabbítása miatt állítják elő. Olyan stresszhatásoktól nyújt védelmet, mint a túl magas hőmérséklet vagy a fertőzések, szárazság.

[wp_ad_camp_1]

A flavonoidok a természetben rendkívül elterjedt vegyületek, különböző növények virágjából, leveléből, terméséből, gyökeréből, vagy kérgéből is nyerhetők ki flavonoidok. A flavonoidok élettani szerepének hatásaival Szent-Györgyi Albert foglalkozott először. 1930-ban kutatótársaival megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin érfalvédő hatással jelentkezik. Ekkor még a flavonoidokat is a vitaminok közé sorolták és P-vitamin néven nevezték. Mivel később kiderült, hogy fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges az egészség megőrzéséhez, így a flavonoidok nem tekinthetők vitaminoknak. Bizonyos flavonoidokat (rutin, heszperidin, diozmin) ma is használnak a gyógyászatban.

Flavonoid

Flavonoid

A flavonoidok előnyös tulajdonsága közé tartozik antioxidáns hatásuk, amelyek védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször fogyasszuk. Visszérbetegség és aranyér esetén javasolják flavonoid tartalmú étrend-kiegészítők szedését, a hajszálerek áteresztőképességének mérséklése miatt. A májvédő hatásáról ismert máriatövis készítmények is tartalmaznak flavonoidokat. Gyógyteák közül a kamilla, a macskagyökér és a golgotavirág a bennük lévő flavonoidoknak köszönheti hatékonyságát, ugyanígy a borsmenta epetermelést ösztönző hatását is a flavonoidok teszik lehetővé. A flavonoidok legjobb forrásai a citrusfélék, amelyek jó hatással vannak a keringésre és az érrendszerre. Napi rendszerességgel fogyasztott zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával gondoskodunk az egészségünk megőrzéséről és immunrendszerünk erősítéséről.