A feldolgozott hús fogyasztása növelheti a demencia kockázatát

Az egyetem táplálkozási epidemiológiai csoportjának tudósai 500.000 ember adatait használták fel, és felfedezték, hogy napi 25g adag feldolgozott hús elfogyasztása, ami egyenértékű egy szalonnával, a demencia kialakulásának 44% -kal megnövekedett kockázatával jár.

[wp_ad_camp_1]

De eredményeik azt mutatják, hogy néhány feldolgozatlan vörös hús, például marha-, sertés- vagy borjúhús fogyasztása is védő lehet, mivel azok az emberek, akik napi 50 grammot fogyasztottak, 19% -kal kisebb eséllyel szenvedtek demenciában. A kutatók azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a húsfogyasztás és a demencia kialakulása között, amely egészségi állapot a 60 év felettiek 5-8% -át érinti világszerte. Eredményeiket 493.888 brit Biobank résztvevő részvételével ma publikálták az American Journal of Clinical Nutrition magazinban. Huifeng Zhang vezető kutató, a Leeds Élelmiszertudományi és Táplálkozási Iskolájának doktorandusz hallgatója elmondta: „Világszerte a demencia prevalenciája növekszik, és az étrend, mint módosítható tényező szerepet játszhat benne.

Demencia

Demencia

„Kutatásunk kiegészíti az egyre növekvő bizonyítékokat, amelyek a feldolgozott húsfogyasztást összekapcsolják a nem fertőző betegségek széles körének fokozott kockázatával.” A kutatást Janet Cade és Laura Hardie professzorok irányították, mindkettő Leedsben. A csapat tanulmányozta az UK Biobank által rendelkezésre bocsátott adatokat, amely egy félmillió 40–69 éves brit résztvevő mély genetikai és egészségügyi információit tartalmazta, és megvizsgálta az egyes húsfajták fogyasztása és a demencia kialakulásának kockázata közötti összefüggéseket. Az adatok azt tartalmazták, hogy a résztvevők gyakran fogyasztottak különféle húst, hatféle lehetőséggel, naponta egyszer vagy többször. A tanulmány nem külön értékelte a vegetáriánus vagy vegán étrend hatását a demencia kockázatára, de olyan emberek adatait tartalmazta, akik azt mondták, hogy nem ettek vörös húst.