A fejfájás okai

Szinte mindannyian átéltük már, amikor egyszer csak a semmiből hasogató fejfájás lett úrrá rajtunk. Ki milyen praktikával próbál ilyenkor úrrá lenni a kínzó állapoton, van aki házi praktikákkal próbálkozik és van aki egyből valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszer segítségét veszi igénybe.

Pedig nem árt ha tudjuk, hogy a fejfájásnak számtalan oka lehet és ha meg tudjuk határozni, hogy minket épp melyik fajta kínoz, akkor sokkal jobb eséllyel tudjuk csillapítani is azt. Az első és legfontosabb, hogy ha a tünetek erre tényleg nem adnak okot, akkor ne aggódjuk túl a dolgot, hisz gyakorlatilag mindenkinek fáj néha a feje, ha ez egy múlandó állapot, akkor valószínűleg nem áll komoly, orvosi beavatkozást igénylő ok a háttérben. Ahogy említettük is, a fejfájás nagyon gyakran egy kísérő tünet, ilyenkor ezt másodlagos fejfájásnak is nevezzük. Ilyen esetekben gyanakodhatunk vérnyomás ingadozásra, de szájüregi problémák, fogszuvasodás, vagy akár egy ínygyulladás kísérő tünete is, sőt, ha a fülünkkel van valami probléma, bizony az is okozhat hasogató fejfájást. A szemünk is lehet a ludas, hisz ha rosszul látunk, akkor a folyamatos erőlködéstől nem csak az apró izmok, de az erek is begörcsölhetnek. Ha bármilyen alapbetegséggel össze tudjuk kötni a fájdalmunkat, akkor érdemes minél előbb utánajárni a lehetséges kezelési módoknak, hisz gyógyulásunkkal a fejfájástól is jó eséllyel búcsút vehetünk.

Fejfájás

Fejfájás

Más a helyzet elsődleges fejfájás esetén. Ez egy olyan állapot, amely nem kísérő tünetként, hanem önmagában jelentkezik, ezt hívjuk migrénnek. Sajnálatos módon az orvostudomány még mindig homályban tapogatózik a pontos mechanizmust illetően. Ismeretes, hogy vannak provokáló tényezők, ezek azonban többnyire egyéntől függnek (szagok, ízek, különböző fűszerek, illetve a hormonháztartás megváltozása). A migrén egy roppant kellemetlen típusú, a mindennapi életet szinte lehetetlenné tevő fájdalom, amely akár 2-3 napig is tarthat és havonta akár többször is visszatérhet. Szerencsére most már elég hatásos gyógyszerek vannak a rohamok csillapítására, amely nagyban megnöveli a migréntől szenvedők életminőségét.