A depresszió jelei

A modern kor emberének rengeteg nehézséget okoznak a mentális problémák. A régi időkben egyszerűbb életet éltek sokan, egész más jellegű problémákkal kellett megküzdeni, és emiatt jóval kevesebb ilyen jellegű panasz volt.

Hogy azért, mert nem is voltak ilyen gondjaik, vagy csak nem mertek, vagy akartak róla beszélni, az már egy nagyon jó kérdés. Manapság azonban már mernek beszélni – és ami talán még fontosabb, segítséget kérni – az érintettek, ám ezzel párhuzamosan sokan talán egy picit könnyedén dobálóznak a depresszió (ön)diagnózisával. Hisz mindannyian éreztük már lehangoltnak, szomorúnak, sőt kétségbeesettnek is magunkat időnként, sőt, néha ez az állapot nem csak napokig tart, hanem végigkísér egy-egy rosszabb időszakot az életünkben. Ez azonban még közel sem jelenti azt, hogy depressziósak lennénk, az ugyanis egy tünetegyüttessel járó kórkép, amelyet ennyire azért nem egyszerű diagnosztizálni.

Depresszió

Depresszió

Vannak azonban olyan jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy igenis ilyen komoly a probléma. Az egyik ilyen az a fentebb tárgyalt általános rossz hangulat, szomorúság. Mint ahogy azt már említettük is, önmagában ez még nem feltétlenül intő jel, ám ha több egyéb tünettel párosul, akkor érdemes elkezdeni gyanakodni. Ilyen lehet például az, ha semmiben nem leljük örömünket, illetve ha folyton úgy érezzük, hogy nincs erőnk a mindennapi teendőink ellátására sem. Emellett a rendszeres alvásproblémák, testsúlyingadozás és az önértékelési nehézségek is figyelmeztetőek lehetnek. Amennyiben ezek közül többet is – huzamos időn keresztül – tapasztalunk magunkon, vagy egy ismerősünkön, közeli hozzátartozónkon, akkor ne habozzunk és kérjük szakember segítségét. A depresszió legyőzhető, ám egyedül nagyon nehéz megküzdeni ezzel a betegséggel.