A depresszió jelei

A depresszió sajnos népbetegségként említhető, így gyakorlatilag bárki találkozhat a környezetében depresszióban szenvedő egyénnel. De hogyan ismerhetők fel a betegség tünetei – akár másokon, akár saját magunkon?

[wp_ad_camp_1]

A depresszióban szenvedő egyén legáltalánosabb tünete a folytonos levertség, illetve az elhagyatottság és a reményvesztettség érzése. Sok esetben ez az érzés sírógörcsökben nyilvánul meg, amelyek legtöbbször a kora reggeli órákban jelentkeznek.

A depressziós egyén a legritkábban képes a boldogság jeleit mutatni. Sokkal inkább a levertség jellemző rá, illetve a nevetés és a mosolygás teljes mellőzése. Egyfajta fásultságként is értelmezhető ez az állapot. Nagy valószínűséggel a nemi vágyának drasztikus csökkenése is bekövetkezik.

Depresszió

Depresszió

Gyakran gondol a halálra és nem ritkán szóvá is teszi. Jövőjét teljesen kilátástalannak tartja, illetve teljes reménytelenséget érez. Nagyon sok esetben alvási problémákkal küszködik. Nem csak a késő esti órákban képtelen jól pihenni, hanem a hajnali órákban is korán kel. Ilyenkor a visszaalvás aligha lehetséges, de előfordulhat atípusos depressziós tünet, amikor aluszékonyság jellemző.

A depresszióban szenvedő egyén testsúlyváltozáson megy keresztül. Jellemzően teljes étvágytalanság tör rá, viszont atípusos esetben az evéssel pótolja azt, amit hiányol az életéből.

A hangulatváltozásai is hangsúlyosabbak lesznek. A legtöbb esetben ingerlékenyebbé, kiszámíthatatlanabbá és labilisabbá válik, de előfordulhat, hogy gesztusai lelassulnak és teljesen érdektelenné válik számára a környezete. Sajnos a depresszió elterjedése komoly problémákat okoz; egyes orvosi vélemények a depressziót már népbetegségként definiálták, amely kivételesen jellemző egyes társadalmi rétegekre, illetve földrajzi közösségekre.