A delfinek öngyógyító ereje

A delfinek magas intelligenciája kimagasló az állatvilágban. Az emberhez hasonló módon kommunikálnak egymással, egyedi hangokat kiadva, könnyen taníthatók, van énképük. A delfinek között nagyon szoros a kapcsolat, csapatokban úsznak, együttműködnek a táplálékszerzésben, valamint, ha egy társukat cápa támadja meg, hegyes orrukkal bökdösve elzavarják a támadót is.

[wp_ad_camp_1]

Sok állatfajhoz hasonlóan fantasztikus tulajdonsága öngyógyító képessége. Több olyan dokumentált esetről olvashatunk, amikor a súlyosan sérült delfinek valószínűleg cápák okozta nagyméretű sérülései nyom, fertőzés és láthatóan fájdalom nélkül begyógyultak. A delfinek nem véreznek el egy súlyos sebesülés után, és még a fertőzés jelei sem mutatkoznak rajtuk. Viselkedésükben sem tapasztalni változást, ugyanúgy táplálkoznak, mint a sérülés előtt, pedig egy nyílt seb néhány hétre megváltoztatja a legtöbb állat étkezési szokásait, viselkedését. Akár egy 60-70 cm-es sérülés is szinte hegesedés nélkül gyógyul be néhány hét alatt.

Delfin

Delfin

Nem mutatnak fájdalomra utaló reakciókat sem. Lehetséges, hogy öngyógyító képességük titka az őssejtekben van, mint néhány kétéltűnek, amelyek leszakadó végtagjaikat képesek újra kinöveszteni. Az őssejtek önmegújulóak, képesek megduplázódni és klónozni magukat. Emellett a delfinek gyógyító eszközét a gyógyulási folyamat alatt termelt proteinek alkotják, amelyek antibakteriális, vagy fájdalomcsillapító hatással bírnak. Heteken belül kicserélik a sérült szöveteket. A delfinek öngyógyító képessége új perspektívát jelenthet az őssejt kutatásban. A tengeri emlősök agya sokban hasonlít az emberi agyra, ez a szerkezeti hasonlóság ad reményt arra, hogy a kutatók újszerű gyógymódot fedezzenek fel humán területen is.