A cukorbetegségről röviden!

A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, amelynek során csökken vagy teljesen megszűnik az inzulinhatás. A vérből kiürül a szőlőcukor a vizelettel együtt. A betegség lehet örökletes de egészségtelen életvitel miatt is kialakulhat, tehát részben elkerülhető.

[wp_ad_camp_1]

A betegség tünete lehet az acetonszagú lehelet, a hányinger, a hányás, a fogyás, a folyadékvesztés, fokozott fertőzésre való hajlam, valamint a fokozott vizeletkiválasztás. Sajnos napjainkban egyre több ember szenved cukorbetegségben. Háromfajta cukorbetegség létezik:1-es típusú, 2-es típusú, és másodlagos cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség oka az inzulintermelő sejtek elpusztulása. Ez a fajta megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat, és csakis inzulinpótlással kezelhető. A 2-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy túlzott inzulintermelése miatt alakul ki. Aki ebben a betegségben szenved annál gyakran jelentkezik magas vérnyomás és magas vérzsírszint. Gyakran kialakul vérelmeszesedés is. Alkalmazható gyógyszeres kezelés ebben az esetben, de ilyenkor fontosabb az, hogy az ember a helytelen életmódján változtasson!

Cukorbetegség

Cukorbetegség

A másodlagos cukorbetegség más betegségekhez társulva jelenik meg. Gyakran társul a hasnyálmirigy károsodásához, amely kialakulhat például a túlzott alkoholfogyasztás miatt, de akár különböző gyógyszerek is okozhatják. Kezelése inzulinpótlással lehetséges. A kezelés alatt nagyon fontos a vércukorszint gyakori ellenőrzése. Nagyon-nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe, és gyermekeink szervezetébe! Próbáljunk meg minél kevesebb cukrot fogyasztani, és minél többet mozogni, mert ezzel könnyedén megelőzhető a betegség kialakulása! Éljen egészségesen, mert megéri odafigyelni!