A COVID-19 megfertőz egyes állatokat, míg másokat nem

Egyes állatok hajlamosabbak a Covid-19 fertőzésre, mint mások, és új kutatások szerint ennek oka lehet az állati sejtek felszínén található fehérje jellegzetes szerkezeti jellemzője. João Rodrigues, a kaliforniai Stanford Egyetem és munkatársai ezeket a megállapításokat a nyílt hozzáférésű PLOS Computational Biology folyóiratban mutatták be.

[wp_ad_camp_1]

Korábbi kutatások szerint a jelenlegi járvány akkor kezdődött, amikor a Covid-19, a SARS-CoV-2-t okozó vírus denevérekről vagy pangolinokról ugrott át az emberekre. Bizonyos más állatok, például szarvasmarhák és macskák, érzékenyek a Covid-19-re, míg mások, például sertések és csirkék nem. Az egyik állatkert a tigrisek fertőzéséről is beszámolt. Az azonban nem volt világos, hogy egyes állatok miért immunisak, mások pedig nem. E kérdés megválaszolására Rodrigues és munkatársai nyomokat kerestek a fertőzés első lépésében, amikor a SARS-CoV-2 „tüskefehérje” egy állati sejt felszínén egy „ACE2” receptor fehérjéhez kötődik. Számítógépek segítségével szimulálták a fehérjék 3D-s struktúráit, és megvizsgálták, hogy a tüskefehérje hogyan hat egymással a különböző állatok ACE2-receptoraihoz.

COVID-19

COVID-19

A kutatók azt találták, hogy bizonyos állatok ACE2 „zárai” jobban illeszkednek a vírusos „kulcshoz”, és ezek az állatok, beleértve az embereket is, hajlamosak a fertőzésre. Annak ellenére, hogy megközelítések vannak, a szimulációk pontosan meghatározták a fogékony fajok ACE2 receptorainak egyedi strukturális jellemzőit. Az elemzés azt sugallja, hogy más fajok immunisak, mivel ACE2-receptoraikból hiányoznak ezek a tulajdonságok, ami gyengébb kölcsönhatásokat eredményez a tüskefehérjékkel. Ezek az eredmények segíthetnek olyan vírusellenes stratégiák kidolgozásában, amelyek mesterséges „zárakat” alkalmaznak a vírus befogására és megakadályozzák annak kölcsönhatását az emberi receptorokkal.