A Córdobai nagymecset

A Córdobai nagymecset egy lenyűgöző épület, amely a főcsarnok belsejében található oszlopokról és ívekről híres. Azért olyan egyedülálló, mivel számos vallási változáson ment keresztül az idő múlásával.

[wp_ad_camp_1]

A mecset építkezése Kr.e. 784-ben kezdődött, miután a mórok elfoglalták Córdobát. Azon a helyszínen épült, ahol egy hatodik századi viszigótikus templom állt. A 10. század utolsó felében, több kiegészítés után, teljesen elkészült. A 13. században a keresztények elvették Cordobát a móroktól. Ebben az időben keresztény templomnak szentelték fel az épületet. Az 1520-as évek során egy templomot építettek a mecsetben. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a mór építészetet a helyén hagyják. Ma a Mezquita hivatalos neve a Nagyboldogasszony Szent Mária székesegyház. Ilyen változatos múlttal nem csoda, hogy ez a nagymecset Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Kívülről nézve a mecset hasonló a kor sok más épületéhez. Az épület belseje azonban megkülönbözteti a térség többi mecsetétől. Ez a szerkezet különböző kultúrák elemeit tartalmazza, beleértve a vizigót, a bizánci, a perzsa és a szíriai kultúrát is.

Córdobai nagymecset

Córdobai nagymecset

A Mezquita egyik legérdekesebb területe a Mihrab. Ez az imádságrész a muzulmánok számára, amely Mekka irányába mutat. A Mezquita Mihrab kagyló alakú mennyezetét egyetlen darab márványból faragták. A mozaikok és a vakolatok, amelyek mindkét oldalon díszítik a kamrákat, kiváló példái az iszlám művészetnek. Az egyik legegyedibb tervezési elem a vörös és fehér kétrétegű ívek használata az épületben. A korábban a helyszínen álló római templomból újrahasznosított, szobrosított oszlopok támasztják ezeket az íveket. Eredetileg 1.293 oszlop volt, amelyek ónixból, márványból, gránitból és jaspiszból készültek, de manapság csak 856 maradt fenn. A nagymecsetnek számos további aspektusa van, amelyek mellett nem szabad elmenni. Ide tartozik például a Narancsfák Udvara.