A burgonya kiváló minőségű fehérjét biztosít, ami jó a női izmok számára
A McMasteri Egyetem kutatói úgy találták, hogy a burgonya, elsősorban keményítő tartalmú zöldségként, kiváló minőségű fehérjeforrás lehet, amely segít fenntartani az izmok egészségét.
[wp_ad_camp_1]
A kutatók húszas éveik elején járó fiatal nőket toboroztak, akik fehérje tartalmú ételeket fogyasztottak az ajánlott étkezési szokások mellett: 0,8 gramm fehérjét /testtömeg-kilogramm/nap arányban fogyasztottak, ami körülbelül 60 gramm fehérjét jelentene egy átlagos nőnél vagy 70 gramm fehérje egy átlagos férfi esetében. A résztvevők egy csoportja további burgonyafehérje-izolátumot fogyasztott puding formájában, megduplázva a fehérje bevitelét 1,6 g / kg / nap értékre. A kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik a kiegészítő burgonyafehérjét fogyasztották, növelték az izmaik új fehérjéinek előállítási sebességét, míg a másik csoport nem. „Ez egy érdekes megállapítás, amire nem számítottunk.” – mondja Oikawa. „Ez azt mutatja, hogy az ajánlott napi bevétel nem megfelelő a fiatal nők izomfenntartásának támogatásához.”
![Burgonya](https://www.bille.hu/wp-content/uploads/2020/05/burgonya-300x178.jpg)
Burgonya
Talán még érdekesebb, mondja, hogy egy növényi eredetű fehérje egy olyan formája, amelyet általában alacsonyabb minőségűnek tartanak, mint az állati eredetű fehérjét, ilyen kedvező hatással lehet az izmokra. A súlyemelés hatásainak tanulmányozására a kutatócsoport ezt követően arra utasította mindkét nőcsoportot, hogy csak egyik lábukra helyezzék a testsúlyukat. „Ez a módszer kicsit szokatlan, de lehetővé teszi, hogy ugyanazon személy esetében lássuk a hatást, és ne kelljen hozzá több embert hívni, aki gyakorlott” – mondta Stuart Phillips, a tanulmány vezető kutatója, aki a McMaster Kineziológiai Tanszékének professzora. Arra jöttek rá, hogy a testmozgás éppen ilyen hatékonyabb stimulust produkál az új izomfehérjék előállításához, mint a burgonya fehérje.”