A bálnavadászat története

Napjainkban állatvédő szervezetek rendszeresen felszólalnak ellene, ugyanakkor mindig is jelen volt a történelemben, más és más területekre helyezve a hangsúlyt. Már időszámításunk előtt is ismert volt a jelenség, ám tény, hogy mára jóval nagyobb méreteket öltött.

[wp_ad_camp_1]

A bálnavadászat hosszú múltra tekint vissza, és már időszámításunk előtt 3000 környékéről is maradtak ránk olyan leletek, melyek a tevékenységre utalnak. A tengerparti népek körében gyakori volt a bálnák vadászata, s ez egy ideig az állatok mennyiségét illetően nem is okozott gondot. Egészen a 17. századik így volt ez, amikortól az ipari méretű bálnavadászat beindult, és kifejezetten ilyen céllal indultak útnak szervezett flották. A természet nem tudott lépést tartani ezzel, így a 20. századtól oda fajult a helyzet, hogy a bálnapopuláció már nem tudott újratermelődni a kívánt ütemben, hiszen rengeteg állat esett a vadászok áldozatául. Az 1930-as években már évi ötvenezer bálna veszett oda, és a drasztikus mennyiségi csökkenés oda vezetett, hogy 1986 óta tiltott tevékenységnek számít a kereskedelmi céllal történő bálnavadászat.

Bálnavadászat

Bálnavadászat

Bár a szabályozásnak köszönhetően néhány bálnafaj megmenekült egyelőre a kihalástól, de maga a bálnavadászat, mint téma az óta is gyakran fókuszba kerül. Japán és Norvégia mellette elkötelezettek, és úgy vélik, hogy már megnőtt annyira a populáció, hogy ne okozzon komolyabb problémát a bálnavadászat kereskedelmi céllal. Más országok természetesen ellene vannak, és egyes csoportok aktivistái is rendszeresen felszólalnak, illetve tevékenységükkel is aktívan tesznek a bálnavadászat ellen. Megegyezés valószínűleg soha nem fog születni a témában, ám arra mindenképpen érdemes lenne felhívni a figyelmet, hogy a kereskedelmi célú vadászatok már számos állatfaj kipusztulását okozták. Nem kellene megvárni, míg a bálnákkal kapcsolatban is ez következik be.