5 új tény az allergiáról

1, Az allergia kiüthet! Szó szerint monoklit szerezhetsz.. Amikor a szénanátha lecsap, az orrüregi dugulás nyomása lehet olyan nagy, hogy az arc erei eltömődnek. A vér nem tud szabadon áramolni, és felgyűlik a szemüregben. A vér amely áramlik lefelé a szívbe, vagyis a vénás vér, kék színű (szemben az artériás vérrel, ami piros). Ha  megakad, ennek eredménye az allergiás monokli, az úgynevezett black-eye szindróma.”

[wp_ad_camp_1]

2, Összefüggés van az elhízás és az allergiák között. 2007-ben megjelent tanulmány írja a Journal Diabetes-ben, hogy a magas cukor, és zsírtartalmú, kevés rostot tartalmazó étrend kiváltotta immunválasz egy gyulladás, amely megnövekedett inzulin rezisztenciát okoz, ezzel arra sarkallja a szervezetet, hogy több zsírt tároljon.

3, Afroamerikai fiúknál négyszer nagyobb a valószínűsége, mint a lakosság többi részénél, hogy  élelmiszer-allergiában fognak szenvedni. 2009 márciusában készült tanulmány szerint a  8.200 résztvevőből a legmagasabb arányban az afroamerikaiak, férfiak és a gyerekek között találhatóak meg az élelmiszer-érzékeny  egyének. A genetikai és környezeti tényezőket illetően még folynak a kutatások.

4, Az ételallergia megjelenhet bármikor az ember életében. Noha a csecsemőkorban jön elő leggyakrabban a tej allergia, sajnos felnőttkorban is lehetséges hirtelen „megszerezni”. Előfordulnak szerencsés esetek, amikor az allergia is eltűnik, és a test nem reagál többé úgy a tejfehérjére, mint idegen megszállókra.  A gyerekek 80 %-a kinövi 6 éves korára. A rossz hír azonban, hogy a tapasztalatok szerint körülbelül a tejallergiások fele válik keresztallergiássá, vagyis érzékennyé más ételekre, allergénekre.

Allergia

Allergia

5, Az ételallergiák közül a mogyoró-allergia a népesség körülbelül 1%-át érinti. A leggyakoribb halálos kimenetellel járó érzékenység. A mogyoró olyan erős allergén, amely nem csak fogyasztás, de minimális kontaktus esetén is  életveszélyes  lehet, anafilaxiás sokkot okozva.

A földimogyoró elkerülése roppant nehéz, mivel előszeretettel használják adalékanyagként ételek elkészítésénél.

Nem létezik gyógymód a földimogyoró allergiára, és nincs terápia sem, amely megszüntetné vagy csökkentené a reakciók súlyosságát. A jelenlegi kezelések csak az tüneteket enyhíthetik, amikor azok már megjelentek.