Zárcsere, a biztonságosabb otthon érdekében

Az egyre több betörés miatt az emberek már békességre és nyugalomra vágynak, egyszóval biztonságban akarják tudni szeretteiket és értékeiket egyaránt. Pontosan ezt tükrözi az is, hogy az építkezések és felújítások során egyre többen a beépített biztonsági nyílászárók mellett döntenek, a biztonsági ajtó zárcsere egyre népszerűbb lett.

Sajnos egy Európa-szerte elvégzett reprezentatív felmérés kimutatta, hogy bár a lakosság 20 százaléka elszenvedett más betörést, de a biztonsági ajtó zárcsere érdekében mégsem tettek semmit, holott a zárcsere az első lépés a védelem útján.

Természetesen lakótere biztonságát elsősorban mindenki a bejárati ajtótól várja, amelynek egyik méltatlanul háttérbe szorított eleme a biztonsági zárbetét. Többségében az öt csapos hengerzárbetét az, amely különböző biztonsági fokozatokban áll rendelkezésre, melyet zárcsere folyamán érdemes megfontolni. Létezik részleges és teljes mechanikai védelmet nyújtó zár is, ahol a magasabb kategóriába eső termék már fokozott biztonsági követelményeknek felel meg, tehát egy biztonsági ajtó zárcsere által máris tehetünk valamit otthonunk védelme érdekében.

Zárcsere

Zárcsere

A zárak európai szabvány szerint osztályozva vannak 1-től 5-ig. Ez meghatározza a támadásnak való ellenállási szintet. A 3-4 osztályba sorolt zárbetétek közepes biztonsági szintűek, így fúrással, maghúzással, manipulációs nyitással való támadás ellen már védelmet nyújtanak. Az 5. szinten az előzőeken kívül még a zártörésnek is ellenállnak a zárak, ami által teljes körű mechanikai védelmet biztosítanak. A biztonsági ajtó zárcsere folyamán így érdemes kicsit több pénzt befektetni és ajánlott inkább az 5. szinten levő zárat választani.

Persze hiába a zárcsere, ha a kulcsra nem figyelnünk! A már említett felmérés kimutatta, hogy az emberek 40 százaléka adta már oda kulcsát másnak is közvetlen családtagon kívül. Így aztán lehet bármilyen biztonsági szintű az ajtó, azt kulcs, illetve annak másolata nyitni fogja!