Zár csere esetén milyen zárat is válasszunk?

A zár csere legtöbbször akkor szükséges, ha a sok használat miatt már akadozva működik a zár, vagy ha azt feltörték. Különösen a régi, mart fogazású kulcsokkal működő záraknál gyakori, hogy a kulcs tolla átfordítás közben megakad és eltörik. Az akadozva működő hengerzárbetétes zárak sem örökösek, ha a zárbetét kopott, ezt könnyű korszerűbbre kell cserélni.

A zár csere esetén felmerül a kérdés, hogy milyen bevésőzárat, hengerzárbetétet válasszunk. Ezt a régi zár kivésett fészkének a méretei, a kilincs és a zárbetét középpontja közötti távolság alapján tudjuk eldönteni. Ma már a hengerzár betétes szerkezetek a biztonságosak, ezért lehetőleg ezek közül válasszunk. A hengerzárbetétek méretválasztéka igazán bőséges, a lényeg, hogy kifelé a zárcímer szintjéig álljanak ki a címerből. Ezt a távolságot a felfogó csavar középpontjától tudjuk pontosan lemérni.

Zár csere

Zár csere

A biztonsági szempontok alapján zár csere alkalmával választhatunk nagy biztonságú vízszintes állású, fúrt kulcsos vagy védett profilú, homlokcsapos kulccsal működő speciális zárbetét is. Ez leginkább ár kérdése. Az ajtó biztonságosságát mégis leginkább a kiegészítőzárak vagy hevederzár felszerelésével tudjuk fokozni. Amennyiben új bevésőzárat szerelünk be, az nem mindig illeszkedik megfelelően a régi helyére. Ebben az esetben beragasztott rétegeltlemez betétekkel célszerű szűkíteni a nyílást.

A zár csere esetében az összes régi csavarhelyet ajánlatos 10 mm-es, beragasztott köldökcsappal kifoltozni. Ezt követheti aztán az új zár kilincsdió és zárbetét nyílásainak a kialakítása. Ezek helyét a fészekbe helyezett zár alapján lehet az ajtóra átjelölni. A nyílások mellett kialakult hézagokat fabetétek beragasztásával lehet hatékonyan kiküszöbölni. Az új zárcímereket csak ezen előkészületek után érdemes az ajtóra csavarozni.