Vétek ezt tenni az olívaolajjal!

Az egészséges táplálkozás szakértői szerint az extra szűz olívaolaj a világ egyik csodája. Tele antioxidánsokkal és a szív számára fontos zsírsavakkal valóban rendkívül egészséges, nem beszélve az ízéről, ami miatt szintén érdemes rendszeresen használni a konyhában. Ahhoz azonban, hogy minden előnyét élvezhessük, ismernünk kell tulajdonságait, mi kedvez és mivel árthatunk neki.

Műanyag flakonban vagy átlátszó üvegben vásárolni olívaolajat nagy hiba. A napfény alapvetően árt az olaj minőségének, elég csak egyszer érintkeznie vele és máris megindul az avasodás. A jó minőségű olívolajokat ezért árulják sötét zöld vagy barna színű palackokban. Az olajat magas hőmérsékletnek kitenni sem okos dolog, hűs helyen tároljuk, mert a hő hatására nagyban csökken benne az antioxidánsok mennyisége.

Olivaolaj

Olivaolaj

Az olajat soha ne a színe alapján ítéljük meg. Sokan elkövetik ezt a hibát, miközben az olaj színe csupán arról adhat némi információt, hogy a bogyókat mikor szüretelték és az olajat mikor préselték. A vibráló zöldtől a selymesen aranylóig a jó minőségű olívaolaj színe változó lehet.

Az olívaolajat ne tartogassuk sokáig, mert nem érdemes. Ha megvásároltuk, használjuk, hiszen eltarthatóságuk ideje nem túl hosszú. A legjobb minőségűek bontatlan állapotban 2 évig őrzik meg szavatosságukat, de felbontva csupán néhány hónapig tárolhatjuk őket. A lejárt szavatosságú olívaolaj íze kellemetlen, könnyen felismerhető. Ilyen állapotban értékes tápanyagokat sem tartalmaz.