Veszélyesek-e a motorizált kapuk?

A motorizált kapukkal szemben sokan a félelmeiket fejezik ki, kiváltképpen igaz ez a kisgyermekes családokra. A szülők attól félnek, hogy a kisgyermek beszorulhat és megsérülhet, de sokan a kocsijukat is féltik a karcolódástól és a horpadásoktól.

A kapumozgatás ma már szerencsére nem csak kinyit és becsuk funkciókat ismer. A technika ennél már sokkal magasabb fejlettségi szintre lépett, így rendelkezésünkre állnak olyan biztonsági csomagok és berendezések, amelyek megóvják a gyermekeinket és a gépkocsinkat is az esetleges sérülésektől. Ezek használata gyakorlatilag teljes biztonságot jelent.

A biztonságért két elem felel. Az egyik elem csupán figyelemfelhívó funkcióval rendelkezik; ez a sárga villogó lámpa. A villogó lámpa tudatja velünk, hogy a kaputest mozgásban van, legyünk szívesek vigyázni. Ez hasznos eszköz, de a kisgyermekektől nem várhatjuk el, hogy vigyázni tudjanak magukra, ráadásul a gépkocsink sem fog magától odébb gurulni.

Motorizált kapu

Motorizált kapu

Ebben az esetben a második biztonsági elem, az infrasorompó jelent tökéletes védelmet. A működése egészen biztosan ismerős a legtöbbünk számára, hiszen a liftekben is ezzel a technológiával találkozunk; amennyiben valamilyen test megszakítja az infrasugarat – legyen szó egy gépkocsiról vagy egy kisgyermekről – a kapu mozgása azonnal leáll. Ha egy kisgyermek megpróbál átszaladni a már záródó kapun, a motorizált kapu mozgása abban a tizedmásodpercben leáll, ahogyan a teste megszakítja az infrasugarat. Így a baleset valószínűsége gyakorlatilag nullával egyenlő.

Egyetlen egy dolgot viszont alaposan meg kell jegyeznünk, ha kaputechnikai felszerelést szeretnénk vásárolni; a használt berendezések mindig minőségi termékek legyenek, csak így garantálható a hosszú élettartam és a biztonságos működtetés.