Vasárnapi dilemma: Zárni vagy nem zárni?

Hónapok óta megy a huza-vona, a kiskapuk keresése, a lehetőségek felülvizsgálata a vasárnapi üzletbezárások kapcsán. A kormány nem enyhül, a multik agyalnak, és lázasan dolgoznak azon, hogy miként tartsák meg a vevőiket. Volt már szó üzletbezárásokról, létszám leépítésről,webshopból való kiszolgálásról. Joggal gondoljuk, hogy a problémát egyik sem fogja megoldani.

A napokban azonban felbukkant egy olyan lehetőség, ami megmozgatta a témában érintettek fantáziáját. Ugyanis a vasárnapi boltbezárás nem vonatkozik a pályaudvarok és a repülőterek területén lévő üzletekre. A MÁV máris vérszemet kapott, s az ingatlanjainak (amik nem mellesleg szép számmal állnak kihasználatlanul, bár rendkívül rossz állapotban) máris az értéknövekedésében spekulál. A multik sem utasítják el csípőből a lehetőséget, látnak benne fantáziát, de egyelőre még igen óvatosak, nagyon friss még a hír.

Vasárnap zárva

Vasárnap zárva

Csak hát ki fog jól járni azzal, hogy ha mondjuk minden pályaudvaron lesz egy nyitva tartó áruház? A MÁV mindenképpen, mert bérbe adja az eddig parlagon heverő ingatlanjait, ráadásul nem lesz olcsó, az teljesen biztos. A multi is jól jár, megmenti a kieső bevételének egy részét. A másik részét majd behozza egy áremeléssel, a pályaudvarokon, reptereken mindig drágább minden.

És akkor itt vagyunk mi, vásárlók, akik autókázhatunk a város egyetlen nyitva levő üzletébe, tülekedhetünk a pénztárnál, kifizethetjük a felárat, stb.

Lehet, hogy a (nem mellékesen állami tulajdonú) MÁV területén magyar tulajdonú, egyeduralmú üzletek fognak működni kizárólagos vasárnapi nyitva tartással? Mondjuk Nemzeti ABC-k? Kizárólag pályaudvarokon, reptereken… Jahh, és  a kikötőkben!