Ültessen Ön is Császárfát a kertjébe

Egy udvar kialakítása során mindenki szeretné, ha a fák gyorsan lombba borulnának, és ezzel nemcsak a kertünk esztétikáját szépítenék, de biztosítanák számunkra a hűvöst is. Manapság hazánkban nagyon népszerűvé vált a császárfa (Paulownia tomentosa). Rendkívül gyorsan növekszik, tíz év alatt a 10-től 20 méteres magasságot is elérheti.

Lomb koronája élénkzöld, levelei nagy, szív alakúak. Őshazája Kína, ahol már több évezrede ültetik, és használják fel. Faanyaga könnyűnek számít, rendkívül jó vízzáró tulajdonságokkal bír. Csomómentessége miatt, fűrészáruként, illetve építkezési anyagként is kiváló. Tavasszal lila virágokat hoz, még lombfakadás előtt, melyek nagyon illatosak, és szép díszként szolgálnak. Virágát, levelét és kérgét felhasználják a gyógyszeriparban. Különösebb igényei nincsenek, viszont az első években védeni kell a fagyoktól, ezért ajánlatos betakarni a tél bekövetkeztével, vagy védett fekvésű helyre ültetni.

Császárfa

Császárfa

Ennek a fajnak egy nemesített változata a Shan Tong, mely az alapfajhoz képest, sokkal jobban képes a növekedésre, és a nagyobb fagyokat is könnyebben elviseli. Akár még a -29 C° hőmérsékletet is jól tűri. Egy év alatt a 2-3 méter magasság elérésére is képes, valamint törzse ez idő alatt, 5 centimétert vastagodhat. Az alapfaj faanyag tulajdonságaival bír, felhasználják bútor és hajógyártásban, valamint az építőiparban, de készítenek belőle a keményfától is nagyobb fűtőértékekkel bíró brikettet. Leveleit akár még takarmányozásra is használhatjuk, mivel ezek fehérje tartalma magas. A méhészek körében is kedvelt fafajtának számít, hisz nektártermelő virágai a méheknek tökéletes legelőként szolgálhatnak. Ezt a különleges fafajt, érdemes kertünkbe választani, hisz rövid időn belül biztosítani fogja a hűvöst. Egészen tavasztól őszig megtartja ezt a funkcióját. Ezek mellett tavasszal rendkívüli szép dekorációt is ad virágaival, növekedésével egy rendezett képet kölcsönöz az udvar számára.