Ültess bazsalikomot és készíts pestot!

A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye. A paradicsomos ételek szinte kiáltanak jellegzetes íze és illata után, ezért érdemes sokat ültetni belőle. Ha rendszeresen használjuk főzéshez és még így is marad belőle, a házi készítésű pestot ki ne hagyjuk!

A bazsalikom sikeres nevelésének a titka a rengeteg napfény. Már ültetni is felhőtlen időben ajánlott, olyan helyre, amit legalább naponta 6 órán ér a fény. Ez a növény szereti a meleget, a nedves talajt, melynek jó a vízelvezetése. Ha ideálisak számára a körülmények, hamar fejlődik és bokrosodik. A töveket egymástól 25-30 cm-re ültessük, szomszédságában a paradicsom nagyon jól megfér.

Bazsalikom

Bazsalikom

A bazsalikomot frissen vagy szárítva szinte bármilyen ételbe bele lehet tenni kezdve a tésztáktól egészen a levesekig. Valamennyit azonban érdemes belőle félretenni, hogy pestot készíthessünk belőle, ami konyhánk valódi különlegessége lehet. Az eredeti pesto recept parmezán sajtot is tartalmaz, de a következő változatot a laktózérzékenyek és a vegánok is fogyaszthatják.

1 ½ bögre friss bazsalikomra, 1 bögre olívolajra, 1 bögre enyhén pirított fenyőmagra, 5 fej fokhagymára és sajt helyett 1 bögre sörélesztő pehelyre lesz szükség a pesto készítéséhez. Valamennyi hozzávalót öntsük egy tálba és botmixerrel pépesítsük, de csak annyira, hogy ne legyen teljesen homogén állagú. Ízlés szerint szórjuk borssal és sóval, töltsük üvegekbe és hűtőben tároljuk.