Új típusú, de használt számítógép monitorok

Napjainkban a monitorgyártók folyamatosan jelenítik meg újabb és újabb készülékeiket, így egyre nehezebb közülük kiválasztani a legjobbat. Az LCD, a TFT és a LED használt monitor termékek most a legnépszerűbbek. Cikkünkben pár mondatban mind a három fő típust bemutatjuk, hogy vásárláskor könnyebben tudj dönteni, egyszerűbb legyen számodra a választás.

A hétköznapi használt monitorok LCD, avagy folyadékkristályos elven működnek. Működési elve egyszerű, holott maga a kép több millió világító képpontból áll össze. Az LCD monitor két belső felületén mikroméretű árkokkal ellátott átlátszó lap között folyadékkristályos anyag található, illetve a kijelző mindkét oldalán egy-egy polárszűrő helyezkedik el, ami által a fény csak egy meghatározott síkban mehet tovább. Ezek hozzák létre a képet, amit a felhasználó láthat. Előnye, hogy nem vibrál, alacsony sugárzású, kisebb az áramfogyasztása, mint egy CRT monitornak.

Használt monitor

Használt monitor

A már valamivel fejlettebb technológia a TFT használt monitorok családja. Ezek lényege, hogy a kép minden egyes képpontjáért egy önálló tranzisztor felel, amely aktív állapotban elő tud állítani egy világító pontot. Az ilyen kijelzőket épp ezért aktív-mátrixos LCD-nek is szokták nevezni. A technológia előnye az igen kis fogyasztása és a rendkívül jó képminőség. Az érintőképernyős telefonok is TFT technológiával készültek.

A LED használt monitor termékek a kijelzők egyik legújabb és legtöbbet ígérő típusa. A LED maga alapvetően egy háttérvilágítással rendelkező LCD, viszont a háttérvilágításuk alapvetően más technológián alapszik. Ezen típusú monitorok nagy előnye, hogy igen alacsony az energiafelvételük és hőkibocsájtásuk, illetve adott a nagyon vékony megvalósítás igen kis súly mellet, sőt az új típusok már képesek a legújabb számítógépes szabványok megjelenítésére, mint a Full HD, vagy a HDMI technológia.