Tudnivalók Izraelről

Izrael egy olyan ország, amely páratlan a világon, és ennek egyik oka a földrajzi változatossága. Izrael, hivatalos nevén, Izrael Állam egy ország, amely Közel-Keleten, a Földközi-tenger keleti partján fekszik. A mindössze 68 éves állam, lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe.

Az arabok alkotják a lakosság további jelentős részét. Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik. Északon Libanon, keleten Jordánia és Szíria, délnyugaton Egyiptom határolja. Délen Eliat kikötőjénél, pontosabban az Akabai-öbölnél keskeny kijárata van a Vörös-tengerhez. Izrael fővárosa Jeruzsálem, és emellett politikai, jogi és vallási központja, a három ábrahámi világvallás szent helye, valamint több kultúra találkozópontja is egyben. Az ország túlnyomó része krétakori üledékes kőzetekből épül fel.

Izrael

Izrael

A Jordán-árok részeinek egyike a Holt-tenger vidéke, amelynek partján található a Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. Az ország éghajlata a nyugati és az északi részen mérsékelt mediterrán. Télen nagyon kevés eső esik, a meleg hosszú évszak áprilisban kezdődik és októberig tart. Az ország déli részén trópusi, sivatagi éghajlat uralkodik. Az országban legfőként citrusfélék, olajfaültetvények, száraz cserjések találhatók. A Jordán folyó mentén kapnak helyet a mezőgazdasági területek. Izraelt tartják a Közel-Kelet egyik legfejlettebb országának gazdasági és ipari szempontból egyaránt. A gazdasági és technológiai fejlődés komoly ütemben halad és az USA után a világon a második olyan ország, ahol a legtöbb startup céget indítottak. Ha tehetjük, mindenképp látogassunk el ebbe a gyönyörű országba, ahol bár sok a viszály, de a a kultúra és a gyönyörű helyszínek magukért beszélnek.