Trogir, ahova mindenkinek el kell jutnia!

A Split közelében található Trogir látnivalókban gazdag nyaralást ígér. Az UNESCO Világörökségei sorába tartozó óvárosban középkori épületekben gyönyörködhetünk. A napsütés és a tenger szerelmesei sem szenvedhetnek hiányt semmiben. Trogir közelében aprókavicsos és homokos partszakaszok nyújtanak tökéletes hátteret a kikapcsolódáshoz.

Az illírek alapította település a horvát-magyar királyság, a Velencei Köztársaság és Napóleon birodalmának is része volt. Harcos történelmének nyomait őrzik a középkori város védelmét ellátó városfalak, melyek az 1200-1400-as évekből maradtak fenn. Trogir legjelentősebb építményei a Kamerlengo-erőd és a Szent Márk torony, de a középkort idéző városkapuk is a nevezetességek sorát gyarapítják.

Trogir

Trogir

Trogir óvárosában találjuk a Szent Lőrinc katedrálist, ami építészetileg egész Dalmáciát tekintve is nagy értéket képvisel. 1213-ban kezdték építeni a román és gótikus stílusú templomot, amely nevét a város védőszentjéről kapta. A mai Városháza, az egykori Rektori Palota az 1400-as években épült és a város hatalmát hirdette. Nemcsak a városi gyűléseknek adott helyszínt, de a köztisztviselők lakhelyéül is szolgált. A felújítások során sikerült szépen megőrizni eredeti arculatát.

Az Óratorony, a Loggia, a templomok és múzeumok felkeresése mellett Trogir számos programot tartogat a turistáknak. A nyár itt szinte megállás nélkül a rendezvényekről szól, a szórakozási lehetőségek között ki-ki megtalálja, amit keres a hangversenyektől a night clubokig bezárólag. Trogir környékén a leghíresebb strand a “Copacabana”, melynek különlegessége, hogy a parti éttermek hajnalig nyitva tartanak, így az éjszakai fürdőzés még hangulatosabb. A várostól nem messze nyüzsgéstől mentes, csendes öblök is találhatók.