Törpe spicc a legdrágább kutyák egyike

A Poerániai (német) törpe spicc kis termetű eb. Törékeny alkatú, mutatós kis öleb, nem sokban hasonlít a szánhúzó rokonaihoz. Eredetét az ősi spicc típusú kutyákhoz vezethetjük vissza, ám ez a kisméretű modern változatát Németországban, Pomerániában tenyésztették ki.

Ez a fajta kis kutya nagyon élénk természetű, életvidám, ám az idegenekkel szemben nagyon tartózkodó. Eredeti változatát nyájterelésre és tehervontatásra használták. 1888-ban Viktória királynő látta meg a kutyában a szépséget, akkor fedezték fel a fajtát és luxuskutya lett belőle. Az idő múlásával a kutyus egyre csak zsugorodott, az ára pedig növekedett. Mára az egyik legdrágább kutyáról beszélhetünk. A törpe spicc jellegzetes magassága nem haladja meg a 18-22 centimétert, míg a súlya kb. 3-4 kilogramm. Több színben is megtalálhatóak, de a legkedveltebb színek a fehér és narancs, vagy ezek keveréke. Léteznek még barna, fekete, krém, ordas színekben is. A törpe spiccek különleges jellegzetességük a szőrük és a nagy barna maci szemük. Ettől tűnnek, úgy mint egy plüssmaci. Amilyen pici olyan hamis, tulajdonképpen egy kis oroszlán.

Törpe spicc

Törpe spicc

Ez az aprócska kutyus rendkívül intelligens, abszolút jellemző rá a hűségesség, ez mellett még jókedéjű és temperamentumos is egyben. Ideális lakásba, egyetlen egy hibája a szűnni nem akaró ugatása. A hosszú szőre ellenére meglepően kevés gondozást igényel. Mára már a legkedveltebb formája, az amúgy is a rövid frizurás törpekutyus. Talán ennek is köszönheti az igazán nagy sikerét. Ismertebb nevén BOO-ként kereshetünk rá. Ám kezdetben nem a szőrméjének nyírását nem a szépség miatt és szórakozásból alkalmazták. Egy véletlen egészségügyi nyírás hozta el a mai kedvelt formát. Egy törzskönyves kiskutya Magyarországon körülbelül 300.000 Ft környékén mozog.