Törökország látnivalói

Törökország a világ egyik látnivalóban leginkább bővelkedő országa. Rengeteg város, dóm, természeti szépség, lenyűgöző táj és történelmi és művészettörténelmi jelentőségű épület és egyéb látnivaló várja az ide látogatókat. Ráadásul itt azok is jól érezhetik magukat, akiknek tengerpart kell ahhoz, hogy valóban ki tudjanak kapcsolódni.

Igazából egy rövidebb lista vagy egy rövidebb terjedelmű cikk nem is elég ahhoz, hogy mindent felsoroljunk, amit érdemes lenne megnézni a Törökországba utazóknak. De azért lássuk, hogy mégis melyek azok a látványosságok, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni. Az első és legfontosabb látnivaló nyilván senkit sem fog meglepni, hiszen ez természetesen nem más, mint a Hagia Sophia, amely Isztambulban található. Az eredetileg bazilikának épült múzeum 1000 évig volt a világ legnagyobb zárt tere. Maga a kupola 65 méter magas és 43 méter széles. 1985 óta az UNESCO Világörökség része, és ez nem is csoda, hiszen ki ne szeretné az idők végezetéig csodálni gyönyörű mozaikjait, melyeket aranyba is mártottak. De persze nem ez az egyedüli épület, amelyet Isztambulban járva mindenképpen látni kell. Kötelezően megnézendő ugyanis a turisták számára a Kék-mecset is, amely a Hagia Sophiával szemben helyezkedik el. Központi kupolája nagyszerűen tükrözi Isztambul eleganciáját, gazdagságát és felsőbbrendűségét. A hatalmas, négy oszlopon nyugvó épület belülről lélegzetelállító látványt nyújt. A ragyogó fény magas, festett üvegablakokon való beáradása leírhatatlan.

Törökország

Törökország

Aki nem csak egy települést nézne meg, annak kihagyhatatlan Kappadókia is, ahol mindenképpen megnézendő a Göreme Tündérkémények. Göreme városa rengeteg tufa kúp között fekszik, és ezeket nevezik tündérkéményeknek. A tündérkéményeket a szél és a víz eróziója formálta két különböző vulkáni rétegből. Mivel a tufa könnyen formázható, az évszázadok során számos házat, templomot és bolthelyiséget faragtak ki ezekből a sziklákból. De a valószerűtlen tájak szerelmeseit még jobban lenyűgözheti a Pamukkale, amely Törökország nyugati részén található, és a fehér teraszairól vált híressé. A mészkő teraszokon és az üledékes kőzeteken lerakódott víz nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és forróvízű források táplálják.

Az emberek már évezredek óta fürdenek ezekben a természetes medencékben. És a régi fürdők, templomok és egyéb görög épületek romjai láthatóak is itt. Ha pedig valaki valóban strandolni szeretne, akkor mindenképpen a Patara-strandon van a helye, amely a maga 14 km-es hosszúságával a Földközi-tenger egyik leghosszabb homokos partszakasza. A strand mögött egyébként csak az ősi lükiai és római romok találhatók, így a történelmi látványosság iránti igényeinket is kielégíthetjük itt.

Továbbá a Patara-strand az egyik élőhelye a veszélyeztetett cserepes teknősnek is. Láthatjuk tehát, hogy Törökország valóban rengeteg látványossággal rendelkezik, pedig a felsorolták még szinte ízelítőnek sem nevezhetőek a látnivalók valódi számát figyelembe véve. Érdemes tehát mindenkinek meglátogatnia ezt a nagy történelmi múlttal rendelkező országot, hiszen tudással és rengeteg élménnyel gazdagodhatunk általa.