Titkok a Titanic filmről

Már 20 éves az a film, amelyet James Cameron rendezett, 11 Oscar-díjat kapott, és amelynek neve Titanic. A budapesti kiállításon rengeteg felszínre került Titanic tárgy nézhető meg, és sok érdekesség tudható meg a hajó katasztrófával kapcsolatban. A filmben vannak valós és kitalált jelenetek, és elég nehéz feladat ezeket megkülönböztetni.

A Titanic filmmel kapcsolatban a legtöbb embernek az a kérdés motoszkál a fejében, hogy vajon létezik-e az irigylésre méltó szerelmespár. Jack Dawson és Rose DeWitt Bukater a rendező fantáziájának köszönhetően születtek meg, és a való élet ebben nem játszott szerepet. Mint tudjuk a filmben Bruce Ismay, a hajó tulajdonosa arra ösztönzi Smith kapitányt, hogy érje el az utazás során a rekord sebességét. A valóságban a bíróságon a tulajdonos azt állította, hogy a kazánok egy pillanatig sem működtek teljes erejükkel. Azonban az utasok között volt, aki látta, hogy Bruce Ismay összetépi azt a levelet, amely a jéghegyre figyelmeztette volna őket. A tanúvallomások bebizonyították, hogy amit a filmben láttunk igaz, azaz a zenekar az utolsó pillanatig zenélt.

Titanic

Titanic

A Titanic című filmben látható, hogy Murdoch, az első tiszt nem tisztességes pénzt fogad el, majd kis idő múlva fejbe lövi magát. A kutatások során kiderült, hogy a tiszt valóban öngyilkos lett, de semmiféle bizonyíték nincs azzal kapcsolatban, hogy mi miatt tette ezt. A hajó kéménye a valóságban is a menekülő emberekre dőlt rá, de a filmben Jack Dawson barátai halnak meg miatt, míg az igazság, hogy John Jacob Astor milliárdosra esett a kémény. Isador és Ida Straus a film szerint a szobájukban, az ágyon feküdve várják a halált, azonban az életben maradt emberek elmondták, hogy egy-egy széken ülve nézték, ahogy az emberek mindent megtesznek a menekülés érdekébe.