Tippek a hatékony üzemanyag takarékossághoz

A gázolaj és benzinárak folyamatosan nőnek. Ez egy olyan dolog, amivel együtt kell élnünk, és ami jócskán megterheli költségvetésünket. Az üzemanyag takarékosság szempontjából, oda kell figyelni pár apróságra, mint például az, hogy a túl nagy hidegekben, szükség van a motor üresben járatására.

Nem ajánlatos azonnal elindulni. Az azonnali indulással nem csak a motor épségének ártunk, de lényegesen megnöveljük az üzemanyag fogyasztást is. Persze ez függ az autótól és az adott körülményektől, de jobb megelőzni a bajt. Ez mellett a vezetési stílusunk is nagy hatással van a fogyasztásra. Igyekezzünk elkerülni az olyan helyzeteket, amikor hirtelen gyorsulunk és gyorsan lelassulunk. Figyeljük a forgalmat, próbáljunk előretekintően és intelligensen vezetni, és minimalizáljuk le a fékezéseket.

Üzemanyag takarékosság

Üzemanyag takarékosság

Amennyiben az autó hosszabb ideig, körülbelül több mint 10 percig áll egy helyben, állítsuk le és ezzel is hozzájárulhatunk az üzemanyag spóroláshoz. Ne járassuk a motort a szükségesnél hosszabb ideig. Azonban, ha rövidebb ideig állunk egy helyben, akkor kerüljük el a leállítást, mivel az indítás során ég el a legtöbb üzemanyag, és ez több, mintha üresben járatnánk a motort. Az időnkénti levegőszűrő ellenőrzés is jót tehet. Ennek tisztántartása hozzájárul a hatékony üzemanyag áramláshoz a motorba, viszont ha eltömődik, akkor több üzemanyag használódik el. Típustól függően, az eltömődött levegőszűrőt tisztítsuk, illetve cseréljük ki. A gumiabroncsokra is oda kell figyelnünk. Ezek, ha túl laposak, akkor az üzemanyag takarékosság sem lesz megfelelő. Ezért ellenőrizzük a benne lévő nyomást és elkerülhetjük az üzemanyag költségeink növekedését.