Tegyünk az egészégünkért fűszernövényekkel

A kertünkben található egyes fűszernövények tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek rendszeres fogyasztásával különböző betegségeket kerülhetünk el, illetve könnyedén megálljt parancsolhatunk. Nézzük melyek ezek a növények.

Egyik ilyen fűszernövény nem más, mint az Olaszok nagy kedvence, ez pedig nem más, mint az oregano. Kevesen gondolnák, de nagyon gazdag rostokban, vasban és mangánban. Illetve magas számban megtalálható még benne az E-vitamin, kalcium és az omega-3 zsírsav is. A következő fűszerűnk, melyet főként sütemény alapanyagaként használunk, mint főételeknél ez pedig a fahéj. A fahéj több antioxidánst tartalmazz, mint bármely más fűszer. Továbbá nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre, ugyanis csökkenti a koleszterin szintet és a rákos sejtek képződését is meggátolja. Illetve a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy Parkinson-kór tüneteit is enyhíti. A rozmaring az a fűszernövény, amely nagy mennyiségben tartalmazz olyan ásványi anyagokat, melyekre kifejezetten nagy szűksége van a szervezetünknek.

Oregano

Oregano

Hiszen megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, folsav, B6, C és az A-vitamin is. Melyek nagyon jó hatással vannak a szem egészségére. Talán nem is találunk, olyan konyhát melyben ne lenne ott nap, mint nap a fekete bors egy-egy étel elkészítése kor. Egykor olyan értékes fűszernövényként tartották számon, hogy még fizetőeszköznek is elfogadták. A fekete borsban nagy mennyiségben megtalálható mangán és réz. Továbbá javítja az anyagcserét és hozzájárul a csontok egészségéhez is. Sajnos manapság egyre nagyobb számban jelenik meg a férfiak körében a prosztatarák, melynek megelőzésére, illetve a küzdelem segítségében nagy segítségünkre lehet a szegfűbors.