Tanácsok az egészséges emésztés érdekében

Túl sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a vizespoharat érdemes többször is a szánkhoz emelni evés közben, mivel így hamarabb jóllakunk. Modern kutatások bizonyították, hogy ez egyáltalán nem így van. A folyadék felhígítja a gyomorsavat, ami által a fehérje nehezebben válik emészthetővé. Szakemberek tanácsa szerint jobb, ha egy órát várunk étkezés előtt és után, mielőtt innánk. Ha étkezés közben szomjasak vagyunk, akkor érdemes kevesebb sót fogyasztani, több lédús gyümölcsöt enni.

A B-vitaminok igazán fontos szerepet játszanak az anyagcserében és a szénhidrátok feldolgozásában is. Ha tehát B komplexszel indítod a napodat, akkor biztos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz jutsz, amely így az emésztést is elősegíti. A B vitaminok mellett ne feledkezz meg a többi vitaminról és ásványi anyagról se. A vastagbélben lévő baktériumokra vigyázni kell. A vastagbél természetes flórája ugyanis segít abban, hogy az élelmiszert megemésszük.

Egészséges emésztés

Egészséges emésztés

Megesik, hogy antibiotikumot kényszerülünk szedni. Az antibiotikumok márpedig a bél mikroflórájának javát elpusztítják, probiotikumokkal pótolni kell a vesztességet. Ez hosszútávon abban is segíthet, hogy az immunrendszer megfelelően működjön. Különbséget kell tennie a probiotikumok és prebiotikumok között. A probiotikumok alatt tejsav baktériumokat értünk, amelyek hasznos baktériumok közé tartoznak. A prebiotikumokhoz tartoznak az olyan ballasztanyagok, mint az inulin. A hasznos bélbaktériumok ezt az anyagot nagyon szívesen fogyasztják.

A főbb étkezések között érdemes megfelelő mennyiségű folyadékot inni. A folyadék bevitel által a tápanyagok könnyebben felszívódnak, a mérgek pedig könnyebben ürülnek.  A szervezetünkben felhalmozódott mérgektől akkor szabadulhatunk meg, ha sokat alszunk, és folyamatosan rengeteg vizet iszunk.