Takarítsunk vegyszerek nélkül!

A takarítás egy olyan feladat, amelyet ritkábban vagy sűrűbben, de mindenki végez. Ehhez a tevékenységhez pedig a legkülönfélébb vegyszerek vásárolhatók meg. Ezek nagyja része igencsak erős vegyszer, amelyek természetesen leviszik a piszkot, jól kifertőtlenítenek, azonban igen kártékony hatással vannak a környezetre is, amely elkerülhető lenne.

A környezetünk megóvása egyre égetőbb kérdés, amellyel ma már egyre többen foglalkoznak is. Azonban kevesen gondolnak arra, hogy olyan kis dolgokkal is változás érhető el, mint a tisztítószereink lecserélése. A legtöbbször használt fertőtlenítőszereken és többi tisztítószeren felül mással is csodásan tisztává varázsolható a ház. Ilyen például a citromsav is, amelyet egyébként is számos tisztítószer tartalmaz. Régebben sokan használták is takarításra, azonban ma már kevesebben nyúlnak hozzá, pedig a konyhában és a fürdőszobában is megállja a helyét, és olcsóbb is, mint a legtöbb vegyszer. Megbirkózik a zsírral és a makacs foltokkal is, de kiváló baktériumölő is, ahogy a vizet is lágyíthatjuk vele. Oldja a vízkövet és a rozsdát is.

Takarítás

Takarítás

Azonban persze takaríthatunk akár szódabikarbónával is, amely a citromsavhoz hasonlóan, rengeteg mindenre képes. Egy kis ecettel kiegészítve akár a lefolyóink dugulásán is segíthetünk vele. Önmagában az ecettel is tudunk takarítani. Kiválóan tisztítható vele például az ablaküveg, és biztos, hogy a természetben sem teszünk kárt vele.

Mindenképpen érdemes tehát megpróbálkozni a természetes módszerekkel is, ha takarításról van szó. Általában ugyanaz az eredménye érhető el általuk, mint a vegyszerekkel, csak sokkal kedvezőbb áron és környezetbarát módon. Azonban, ha mindenképpen ragaszkodnánk a bolti áruhoz, akkor válasszunk inkább környezetbarát tisztítószereket, amelyek egyébként valószínűleg ugyanezen természetes anyagokat fogják tartalmazni.