Szüntesd meg a puffadást egyszerűen és természetesen!

Sokakat kínoz a hasi teltségérzet, a puffadás, és a görcsök. Van viszont pár praktikus étkezési és életmódbeli tanácsokat, amelyek segíthetnek a kellemetlen tünetek megszüntetésében. Nem csak az élelemben kell keresni a hibát, hiszen az élelmekkel együtt lenyelt levegő, az anyagcsere során felszabaduló gázok is okozhatnak puffadást.

A hasi feszültség, teltségérzet megelőzése érdekében érdemes kerülni a kiadós étkezéseket és a nehezen emészthető táplálékokat. Amikor egy-egy adott ételre felmerül a gyanú, hogy puffadáshoz vezet, azt iktasd ki az étrendből. Mindig lassan étkezz, hosszasan megrágva a táplálékot, ugyanis az emésztés folyamata már a szájüregben megkezdődik. Evés közben nem ajánlott beszélgetni, mivel is elkerülhető az, hogy nagy mennyiségű levegő jusson a gyomorba.

Haspuffadás

Haspuffadás

Azt már talán sok helyen hallottad, hogy a napi étkezések száma lehetőleg négy vagy inkább öt legyen és kerülni kell az este 7 óra utáni táplálék bevitelt. Nem ajánlott együtt fogyasztani fehérje és szénhidrát tartalmú ételeket, mivel ezek nagyon leterhelik az emésztést. A túlzottan fűszeres ételek ugyancsak kerülendőek. A túlzott pirospaprika, bors, torma egytől-egyik puffadást eredményez. Kevesebb nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, ehelyett inkább a párolt vagy enyhén hő kezelt változatokat fogyaszd, ha hajlamos vagy a puffadásra.

A gáz felszívódását elősegítik a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, így a fekete kenyér, vagy a különféle zabpelyhek, így ezeket bátran fogyaszthatod. A bélrendszer által előnyben részesített ételek közé tartozik még a csirkehús, a hal, szója, és a probiotikumokat tartalmazó ételek is, mint a joghurt vagy a kefir. Érdemes emellett tudni, hogy a puffadás gyakori oka lehet a laktóz intolerancia is. Sajnos hazánkban ez egyre több embert érint.