Szülés utáni hajhullás

A hajhullás és az azt esetlegesen követő hajritkulás számos nő rémálma. Persze vannak időszakok, amikor normális a hajhullás. Ugyanakkor van, amikor akkora méreteket ölt az elhagyott hajszálak száma, hogy az ember képes bepánikolni. Ilyen lehet például a szülést követő hajhullás is.

A terhesség végeztével, azaz a szülés után – tekintet nélkül arra, hogy milyen szülésről is volt szó – a legtöbb nő találkozik a nagyobb mértékű hajhullással. Erre egyébként nem közvetlenül a szülés után kerül sor, hanem azt követően a 2-3 hónappal. Ez a hajhullás a nőkben sok esetben rémületet vált ki, hiszen a legtöbbször nem egy-két hajszálról van szó. Persze egyénenként változó, hogy pontosan mennyi hajszálat vesztenek is el. Mindez azonban egy teljesen természetes folyamat. A terhesség alatt ugyanis szinte egyáltalán nem hullik a hölgyek haja. Mindez a szervezetben megnövekedett női hormonoknak köszönheti. Az ösztrogénnak köszönhetően ugyanis a haj és a köröm is kiváltképpen megerősödik. A legtöbb nőnek ilyenkor erősebb, dúsabb és fényesebb a haja, mint általában. A szülést követően azonban hirtelen leesik a női hormonok szintje. Ennek hatására pedig a haj is hullani kezd.

Szülés utáni hajhullás

Szülés utáni hajhullás

Szokás mondani, hogy ilyenkor kihullik az is, aminek az a kilenc hónap alatt kellett volna kihullania, de nem bírt. Ez a hajhullás természetesen idővel mérséklődik, és végül megáll. Egyébként pedig a napi 100 hajszál elhullajtása még egyébként is teljesen normálisnak nevezhető. Ahogy az is megfigyelhető, hogy mikor valaki nagyobb mennyiségű hajszálat veszít el, akkor újak is növekedni kezdenek.

Nem kell tehát megijedni, ha a szülést követően hullani kezd a hajunk. Érdemes tudni, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, amely nem fog örökké tartani. Amennyiben azonban valaki a saját hajhullását már túlzottan nagymértékűnek vagy hosszan tartónak tartaná, akkor természetesen sosem árt, ha orvoshoz fordulunk.