Szoláriummal a D-vitamin pótlása érdekében

Úgy gondolom, hogy az senki számára sem kétséges, hogy a napfénynek vagy a szoláriumnak nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre. Ugyanis a D3 vitamin gyakorlatilag csak a napsugarak által képződhet.

Azt tudni érdemes, hogy a szervezetünknek létfontosságú szüksége van a D3 vitaminra, ugyanis ez által tudja kivonni a kalciumot az élelmiszerekből, melyre szükségünk van az egészségünk megőrzéséhez. Többek között ezért is szokták a csecsemőknél kb. egy éves korukig mesterségesen úton pótolni a D-vitamin bevitelét. Ugyanis a csecsemők részére nagyon fontos a kalcium felszívódása a csontozat megerősödése érdekében. A kalcium még számos testi funkció szempontjából is fontos lehet, mint pl. sejtosztódás, izomműködés, anyagcsere. Továbbá szerepet játszik még az ultraibolya B sugárzás megóvása ellen, illetve javítja vér minőségét és csökkenti néhány mérgező anyag mennyiségét a szervezetünkben. A szolárium működési elve nagyon hasonló a napéhoz, csak sokkal kímélőbb hatással van a bőrre, mint a természetes napfény.

Szolárium

Szolárium

A szoláriumokban az ultraibolya B sugarak a minimális szintre vannak csökkentve, éppen csak hogy kiváltsák azt a biológiai hatást, amelyre szükségünk lehet az egészségünk megőrzése érdekében. Az ultraibolya A sugarak pedig  szintén csökkentve vannak, hogy éppen csak elérjük a napbarnított hatást. A szolárium a természetes napfényhez hasonlóan kiegyensúlyozott spektrumokkal rendelkezik, ez által biztosítja a napsugarak minden lehetséges kedvező hatását az emberi test számára. A szolárium használata előtt mindenképp ajánlott eltávolítani a sminket, illetve ajánlott a bőrradír a használata is, hiszen így sokkal egyenletesebben barnulhatunk fel. A szoláriumban töltött időt mindig fokozottan növeljük, ugyanis így elkerülhetjük a leégés kockázatát.