Szaunázás előnyei és hátrányai

Amennyiben egy wellness hétvégét tervezzünk, akkor az már szinte egyértelműen a szaunázást is magában foglalja. Mi is lehetne jobb ettől arra, hogy megpihenjünk és kikapcsoljunk kicsit. Ennek a tevékenységnek az őshazája Finnországhoz vezet vissza.

Finnországban a felmérések szerint minden harmadik emberre jut egy szauna. De vajon nekik van igazuk? Most megnézzük, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezhet egy szaunázás. A szaunázás a köztudatban úgy él, hogy alapvetően az egészség megőrzésére szolgál, ám nem árt a negatívumokat is szem előtt tartani. A szaunázás közben a bőrünk hőmérséklete nagy mértékben megnövekedik, a pulzusszámmal és a szívveréssel együtt. A szauna hatására a vérnyomás is megváltozhat, így akár szívelégtelenség is felléphet. Így akik különféle szívbetegségekkel küszködnek, azok számára nem ajánlott. Illetve a hosszas szaunázás esetén fennállhat a kiszáradás esélye is, ezért erre érdemes oda figyelni. Ha szaunázás során szédülünk, vagy kellemetlenül érezzük magunkat, akkor az könnyen dehidratációt jelenthet, így ilyen esetben gyorsan pótolnunk kell a folyadékot a szervezetünk számára.

Szauna

Szauna

Mindezek ellenére a szaunázás mégis csak hasznosnak nevezhető. Az egyik legismertebb pozitív hatásának a méregtelenítés nevezhető. Továbbá kihatással lehet a légzésre, amely nagy mértékben fokozódhat és a levegővételek is gyorsabbak lehetnek. Ennek köszönhetően javulhat a légtérfogat és a légcsere is hatékonyabban működhet. A hosszabb hatásokat is megemlíthetünk, melyek rendszeres szaunázás mellett várhatóak, ilyen pedig a légúti húrút kialakulásának a csökkenése. Továbbá meg kell még említeni, hogy jó hatással lehet a bőrünk szépségének a megőrzésére. Hatásos ellenszere az álmatlanságnak. Ezek mellett ellazít és az izomlázat is enyhítheti.