Reiki tanfolyam díjának tényezői

Ugye te is olvastál már olyan hirdetési szöveget az interneten, hogy „reiki képzés verhetetlen áron”? A legtöbb emberben felvetődhet a kérdés, hogy mi lehet az oka a reiki tanfolyam díjának 2-3x különbségében. Mint minden dologban itt is érdemes megvizsgálni a tényezőket és körüljárni a kérdést, hogy megtudd a különbségek okát. Ugyanis kedves olvasó, bizonyára sejthető, hogy az áron kívül más tényezőkben is is különbség lehet az egyes reiki tanfolyamoknál, ami sok esetben nem derül ki elsőre. Az, hogy kinek mi drága és mi olcsó sok esetben nemcsak a kiadott pénzen múlik, hanem azon is múlik mit kap az illető a kifizetett díjért. Íme azok a tényezők melyek befolyásolják mennyit kell fizetned a képzésért attól függően, hogy azt hol végzed.

Reiki tanfolyam árainak tényezői

Ha megnézed a magyarországi képzések árait jelentős különbségeket fedezhetsz fel. Azt is észreveheted, hogy míg néhány esetben központi árszabályozással találkozol, addig néhány helyen pár mester önmaga szabja meg a díját ahogy a reiki tanfolyam info oldalon is olvashatod. Míg előbbi esetben a licnesz szabályok szerint alakul az oktatás ára, utóbbi esetben az oktató maga dönthet annak nagyságáról belátása szerint, melyet általában a szokás határoz meg. Így például vidéken lehet olcsóbb, míg a fővárosban drágább is ugyanaz a képzés ugyanannál az egyéni tanárnál.

Egy szervezet gyakran nem csak a reiki tanfolyam díját szabja meg, hanem annak tananyagát is, sőt hogy milyen formátumú oklevelet ad ki, valamint milyen követelmények vannak az egyes szinteken. Ezzel szemben a független mestereket nem kötelezi ilyen kötöttség és lelkiismerere, szabad döntése fényében dönthet a tanfolyam temaikájáról, hosszáról is. Meg előbbi esetben a reiki képzés minden helyen ugyanaz azonos szervezetben, a független oktató krugalmasan állnak ehhez a kérdéshez.

Reiki tanfolyam

Reiki tanfolyam

Ugyanakkor szervezet és szervezet között is óriási különbségek vannak a tekintetében mit és hogyan tanítanak a reiki tanfolyam során. Találkozni 1 és 2 napos képzéssel és jelentősen eltérő tanfolyami tematikával is, attól függően hol tanulsz. Általánosságban igaz, hogy egy adott szervezet elfogadja az oklevelet a szervezeti kereteken belül, azonban ha más szervezetnék vagy más irányzatban folytatnád a tanulmányaid, akkor általában előlről kell kezdened a képzést. Ennek oka a korábban említett különbség a tananyagban, megközelítésben és az energetikai átadásban a jikidenreiki.hu weboldal szerint.

Milyen reiki tanfolyamot válassz?

Mivel nem létezik kötelezően előírt állami sztenderd a képzésre és TGY törvény is csak a bioenergetika részeként kezeli ezt a módszert, így nincs definiálható és kötelezően ajánlható oktatás sem.

Azonban, hogy mégis támpontot kapj az oktatás minőségével kapcsolatban érdemes megfontolni az alábbi tényezőket:

  • Mennyi ideig tart a reiki tanfolyam és annak mennyi az elméléleti / gyakorlati aránya?
  • Pontosan milyen tematika mentén halad az oktatás, mik azok az elméleti ismeretek, gyakorlati készségek, melyeket elsajátítasz a képzésen?
  • Kapsz-e jegyzetet? Ha igen az milyen részletességű, nyomtatott vagy elektronikus?
  • Van-e hallgatói utánkövetés, az oktatást követően van e lehetőség személyes gyakorlásra, klubfoglalkozásra?
  • Szintén fontos tényező lehet az oktatónak mennyi tapasztalata van az oktatásban, milyen terápiás gyakorlattal bír, mióta gyakorolja ezt a japán módszert?
  • Nem utolsó sorban az is lényeges számodra mennyire szimpatikus a mester, akitől tanulni szeretnél akivel érdemes nyílt napon személyesen is találkozni, meggyőződve arról, hogy azt keresed, mielőtt beiratkoznál a reiki tanfolyamra.