Puli – világszerte híres és ismert

Manapság nagyon sokan tartanak kutyát, és hazánkban vannak olyan kutyafajták, amelyeket szervezetten tenyésztenek és hungarikumnak számítanak. Ilyen például a puli kutya is. A puli kutya egy világszerte híres és ismert terelőkutyafajta.

Évezredekkel ezelőtt, az őseink vándorlásával együtt érkeztek a pulik a Kárpát-medencébe, ahol a pásztorok hűséges segítői voltak. Az 1900-as évek elején a mezőgazdaság szerkezete hazánkban jelentősen megváltozott. Nagy mértékben csökkent a legelők területe, és a pulikra már nem volt nagy szükség. A kipusztulás szélén állt a faj, amikor Raisits Emil és munkatársainak tevékenysége megmentette a pulit. A puli kutya tervszerű tenyésztése az 1960-as években kezdődött el, Ócsag Imre vezetésével. A tenyésztés során a kezdetben fehér, majd a szürke és a fakó szín kitisztult, és nagy mértékben javult a szőrzet minősége is. A puli négyféle színben fordul elő: fekete, fehér, szürke és maszkos fakó.

Puli

Puli

Magassága a kanoknál 40-44cm, szukáknál pedig 37-41 cm. Testtömegük 13-15 kg közé tehető, átlagéletkoruk pedig 12-14 év. A puli egy olyan kinézetű kutya, amely semmilyen más fajtával nem téveszthető össze. Legszembetűnőbb rajta a sajátos szőrzete, amely a fajta egyik védjegye is egyben. A szőrtakarója lehet nemezes, szalagos, zsinóros vagy csak simán gubancos. A hosszú nyak a szőrzet miatt alig látható, a szemet pedig ernyőszerűen fejszőrzet takarja, emiatt a fej gömbölyűnek tűnik. Nagyon intelligens fajtáról van szó és a zord körülmények és a kemény munka ellenállóvá tette őket. Gazdájára nagyon hallgat, kedveskedő, családszerető, nagyon szereti a gyerekeket és kitűnő házőrző. A puli kutyák nagyon egyediek, azonban fontos megemlíteni, hogy ha lakásban tarjuk őket, akkor alapos gondozást igényel a szőrzetük.