Pénzügyi piac és a tőzsde

A pénzügyi piacon nem a profit áll a középpontban, ennek ellenére mégis nagyon fontos része a mindennapi működésnek, hiszen a profit az, aminek a segítségével a mindennapi működés lehetővé tehető. A tőzsdét, mivel egy jogi személy, jogállásukat illetően két különféle csoportba tudjuk osztani.

Az egyik főcsoport az európai-kontinentális tőzsde, ami közjogi jellegű. Ennek a szervezetnek a felügyelete az állam felelőssége, ennek megfelelően az állam hozhat különféle döntéseket felette. A másik csoport, az angol amerikai tőzsde, ami igazából totális másképp működik, mint az európai-kontinentális. A amerikai tőzsde felett nem az állam áll, hanem egy olyan intézmény, ami magánjogi alapokon nyugszik. Ennek következtében a angol amerikai tőzsde egy részvénytársaság, és ennek megfelelően is működik.

Tőzsde

Tőzsde

Ez a jogállás egyaránt fontos a befektetőknek és a kereskedőknek is, hiszen a részvénytársaság törvény által létrehozott szabályait minden tulajdonosnak be kell tartania. A tőzsde részekre bontása nagyban segít a kereskedőknek abban, hogy mindent pontosan átlássanak. Létezik egy másik fajta csoportosítás is: A kereskedés szempontjából csoportosítva a legfontosabb csoport a pénz. Ezután következik az értékpapír csoport, ami egyben akár bankszámla is lehet. A harmadik csoport pedig a tényleges anyagok csoportja. Ezen csoport tagjai egyenértékűek a pénzzel. Ilyen lehet a benzin, vagy a drágakövek, vagy az arany. Ezen termékek szintén nincsenek jelen a piacon, forgalmuk alakulását az információs táblák segítségével követhetjük.