Pekingben eltölteni egy napot károsabb, mint a cigaretta

Az talán ma már mindenki tudja, vagy legalább is már mindenki hallott arról, hogy a levegő szennyezettsége a technika fejlődésével arányosan növekszik. Minden egyes gép legyártásával egyre több és több szennyeződés kerül a légkörbe, mely aztán idővel akár életveszélyes is lehet, így nem véletlen, hogy a környezetvédők folyamatosan tüntetnek a gyárak légszennyezése ellen.

A legutóbbi felmérés szerint kiderült, hogy egyetlen egy Pekingben eltöltött nap legalább olyan káros, mintha elszívnánk egymás után 21 szál cigarettát. Kína szerte persze több olyan várost, és kisebb települést is fel lehet fedezni, ahol a levegő szennyezettsége igen magas értékeket öltött már. A legmérgezőbb területek természetesen a fővárosban és környezetükben találhatóak.

Pekingben az elmúlt években már többször mértek kritikusan magas mértékű méreganyagokat, melyek már jóval meghaladják a skálán a biztonságos mértékeket is. Az ott terjengő rendkívül káros szmog mennyisége akkora, hogy még az űrből is látható. Csupán az elmúlt években közel százezren betegedtek bele a gépek és gyárak kibocsájtotta füstbe, illetve évente legalább tízezer áldozatot követel meg a vastag mérgező köd, amely lepel szerűen van jelen az egész városban.

Peking szmog

Peking szmog

Azt mindenki tudja, hogy olykor életveszélyes Pekingben élni, de ennek ellenére mégsem rettennek vissza az emberek, ugyanis folyamatosan akadnak jelentkezők, akik építkeznének, beköltöznének a város falai közé.

A káros levegő szennyezést olyan drasztikus lépésekkel lehetne csökkenteni, melyek nem kivitelezhetőek. Több száz gyárat be kellene zárni, azonban ez is csak egy átmeneti megoldás lenne, melytől viszont akár százezrek is munka nélkül maradhatnának. A szmog csökkentése így egyelőre napjainkban is még megválaszolatlan kérdés, vélhetően a jövőben találnak erre is valamilyen hatékony megoldást az okosok.