Nyújtsunk védelmet a kutyusunk számára a téli hónapokban

A tél beköszöntével mindig gondoskodunk az otthonunk melegéről, viszont nem szabad megfeledkeznünk a szabadban tartott kedvencünkről sem. A kutyák számára alakítsunk ki egy olyan helyet, ahová el tudnak bújni a hideg szél elől, illetve száraz fekvőhelyen tudnak majd pihenni. Amennyiben ezt nem biztosítjuk, főleg a rövidebb szőrű kutyák számára, akár kihűlés is fenyegetheti.

Ha nem rendelkezünk kazánházzal, illetve egy szélvédett területtel, akkor mindenképp fogjunk hozzá egy kutyaház építéséhez, vagy kezdjünk el keresgélni az áruházak kínálatában. A méretet mindenképp a kutya nagyságához válasszuk ki, ne legyen túl kicsi, viszont túlságosan nagy se. Amennyiben mi magunk készítjük otthon, ne vágjunk rá túl nagy bejáratot, elegendő akkorát, hogy a kutyus kényelmesen beférjen, mivel így sokkal kevesebb hideg levegő fog bejutni. Már egy sima fából épített házikóval is védelmet nyújthatunk, viszont használhatunk még szigetelőanyagot is kívül-belül, ezzel még jobban megóvhatjuk kedvencünket a rossz időjárási viszonytagságoktól.

Kutya - tél

Kutya – tél

A bejáratra tegyünk egy kisebb szőnyeget, ami a széltől védelmet tud nyújtani. A külső tökéletesítése után, mindenképp tegyünk szalmát, faforgácsot vagy szőnyeget, illetve egy régi kabátot, ami megadja kedvencünk számára a melegséget is. Attól hogy az általunk készített házikó, illetve az újonnan vásárolt megfelelően szigetel-e, és nem ázik be, mégis olyan helyet találjunk neki az udvarban, ami eső-védett, helyezzünk alá téglákat, illetve raklapot, hogy a víz ne tudjon befolyni. A kutyaház a kutyusok mellett hajlamos helyet adni a bolháknak és parazitáknak. Ezek miatt, legalább kéthetente végezzünk egy alapos takarítást. Ha több szabadidővel rendelkezünk, kidíszíthetjük a kutyus házának külsejét, ezt alakíthatjuk saját ízlésünkhöz, illetve az udvarunk esztétikájához.