Nemzetközi Zöldkártya Rendszer, avagy autó biztosítás külföldre

Minden évben egyre több magyar utazik külföldre autóval. Ilyenkor persze érdemes körültekintőnek lenni, biztosítást kötni. Az autó biztosítás külföldre megoldható a zöldkártya segítségével, ami tulajdonképpen egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat. Ezt a bizonylatot a biztosítók állítják ki a biztosított számára a külföldön szükséges kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. Összefoglalva tehát a zöldkártya a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány.

Az autó biztosítást külföldre a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig állítják ki, legkevesebb 15 napra. Tudni kell, hogy az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöldkártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nem szükséges. Ezen országok a gépjármű telephelye szerinti ország rendszámát, valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául.

Autó biztosítás külföldre

Autó biztosítás külföldre

De, hogy mikor kötelező, mikor ajánlott kiváltani az autó biztosítást külföldre, azaz a zöldkártyát? Minden esetben ha Albániába, Andorrába, Belaruszba, Bulgáriába, Iránba, Izraelbe, Marokkóba, Moldáviába, Törökországba, Tunéziába, illetve Ukrajnába utazik. Különösen ajánlott a zöldkártya kiváltása ha Bosznia-Hercegovina, Görögország, Macedónia, Málta, Olaszország, Románia, Szerbiába vagy a volt Szovjetunió utódállamaiba utazik, valamint azon országokba történő utazáskor, amelyek nem részesei a nemzetközi Zöldkártya rendszernek.

Amennyiben sajnálatos módon baleset történik, azaz az autó biztosítás külföldre életbe lép, akkor a baleset helyszínén töltsék ki, és írják alá az „Európai Baleseti Bejelentőlap”-ot, ami egy kék-sárga nyomtatvány, majd a zöldkártya „másolat – copy” lapját cseréljék ki a baleset másik résztvevőjével!