Nem csak a nátha ragadhat rád másokról

Az influenza és az ásítás ragadósak, de van jó néhány olyan érzelem és viselkedési forma, amit szintén észrevétlenül átvehetünk egymástól. A kutatók szerint ezeknek őseinknél az volt a szerepük, hogy segítsék a közösségen belüli együttműködést, egymás megértését, érzékeltessék, ha a másiknak lelki vagy testi problémája van.

Egy kutatás szerint egy stresszes embernek már csupán a látványa is képes megemelni egy másik ember kortizol, azaz stresszhormon szintjét. Az ember úgy van kódolva, hogy bizonyos jelekből – mint pl. a verejtékezés szaga – olvasni tudjon, azaz le tudja szűrni, hogy a másik személy potenciális veszélyt jelent-e számára vagy mire számíthat tőle.

Még egy egyébként egészséges lelkületű emberre is ráragadhat a magány érzése és ezzel együtt a negatív hangulat. A magányos ember nem érzi magát biztonságban és jellemzően másokkal is rosszabbul bánik, ez pedig körforgást hoz létre. Elkerülni csak úgy tudjuk, ha odafigyelünk a jelekre és nem engedjük át magunkat a rossz érzéseknek.

Nátha

Nátha

A feromonokon keresztül az emberek tudat alatt is kommunikálnak egymással. Egy kutatócsoport megállapította, hogy az undor és a félelem érzése hormonok kibocsátását idézi elő, őseink ezekből olvasták ki, ha a közösség egyik tagja bűzös vagy potenciálisan mérgező anyagokkal találkozott.

Az örömöt és a boldogságot ugyanúgy képesek vagyunk átvenni egymástól, mint a negatív érzelmeket. Ennek hátterében a látvány mellett szintén szerepet játszanak a feromonok. Egy vidám közösségben sokkal jobban megy a munka és jóval kevesebb a konfliktus is.