Neked pár csepp, neki az élet

A Magyar Vöröskereszt minden évben rengetegszer rendez véradásokat. Szomorú tény azonban, hogy a lehetséges 4 millió véradóból, csak 250 000 a rendszeres donor. Pedig elég, ha a hírekbe halljuk, vagy facebookon olvassuk, hogy rászoruló emberek rokonai, barátai kérnek minket, hogy segítsünk nekik, adjunk vért. Kész csoda, de akár három ember életét is megmenthetjük egyetlen véradással.

Persze nem mindenki lehet adományozó. Ha ilyen módon akarunk segíteni másoknak, akkor fontos, hogy: elmúltunk 18 évesek, nincs krónikus, súlyos betegségünk, testsúlyunk eléri az 50 kg-t. Az orvosi vizsgálat igazából kiszűri, hogy ha nincs rendben velünk valami, ekkor átmenetileg kizárnak minket, egészen a következő váradásainkig.

Véradás

Véradás

Nem csak jó érzéssel tölt el minket, hogy mások életét megmenthetjük, de saját magunkat is le tudjuk ellenőriztetni, hiszen a levett vért is megvizsgálják AIDS-re, Hepatitis-re, stb. Ha valamit nem találnak rendben leleteinkkel, akkor címünkre kapunk egy értesítő levelet, majd ezután érdemes felkeresni egy doktort. Ha a vérünkkel semmi probléma sincs akkor nem kapunk semmit, csak ki kell élveznünk az egészséget, addig, amíg tehetjük. Ments meg te is egy életet!