Néhány tudnivaló a homárról

A tenger állatvilága nagyon színes és nagyon sok olyan élőlény van köztük, amelyeket nagy mennyiségben fognak ki, mivel ínyenc csemegének számítanak. Ilyen például a homár is, amelyet az egyik legkedveltebb tengeri csemegeként tartanak számon.

A homár a felsőbbrendű rákok osztályának a tízlábú rákok rendjébe, ezen belül pedig a Nephropidae családjába tartozó nem. A nembe két élő és nyolc fosszilis faj tartozik. A két elő nem az amerikai és az európai homár. Az európai homár, Európa, Észak-és Nyugat-Afrika szinte minden sziklás partjánál megtalálható, az Atlanti-óceánban, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben egyaránt. A gasztronómiában nagyon gyakran használják és mivel egy kedvelt csemege, nagy mennyiségben fogják ki. Hossza elérheti akár az ötven centimétert is. Átlagos testtömege 4,5 kilogrammig terjed. Teste úgynevezett szelvényekből áll, tizenkilencből és mindegyiket egy páncélrész borít. A páncél a kapcsolódó részeknél vékony és puha, emiatt a homár be tudja hajlítani őket és így képes a mozgásra.

Homár

Homár

A homárnak tíz ízelt végtagja van és ezek közül négyet járásra használ. Az első pár végtagja, az ollók, amelyeket zsákmányszerzésre használ. A lábakon, csápokon és páncélon milliónyi szőrszerű érzékelő van, amelyekkel észleli a vízben a kémiai anyagokat és segít a táplálékkeresésben. Potrohának végén egy széles faroklegyező kap helyet. A homár, ha elveszíti egyik végtagját, akkor annak helyén, bizonyos idő elteltével új végtag nő. Egy magányos állatról van szó, amely éjjel aktív és a tengerfenéken 25 méter mélységtől lefele található. A tengerfenéken üregekben és sziklahasadékokban él, és ezeket ki is építi, és a vedlési időszakban ott bújik meg. Elhullott rákokkal, csigákkal, kagylókkal, tüskésbőrűekkel és halakkal táplálkozik. Egy olyan fajról van szó, amely akár húsz évig is elélhet.