Mivel ártunk szobanövényeinknek?

Árthatunk szobanövényeinknek a túlöntözéssel, ami előbb-utóbb a növény gyökerének rothadáshoz vezet. Ezért ügyeljünk arra, hogy ne álljon a növényünk pangó vízben, és csak akkor öntözzük amikor szükséges.

A helytelen öntözés és sólerakódás szintén árt a növényeknek. Ha a cserepes növénynek éppen csak annyi vizet adunk, hogy a földje nedves legyen, de túl keveset ahhoz, hogy a felesleges víz a cserép alján lévő nyíláson át elfolyhasson, ásványisó-lerakódás képződhet, ami gátolja a növény további fejlődését. Tulajdonképpen ezt észre sem vesszük addig, amíg meg nem jelenik egy fehéres színű, szemcsés lerakódás körben a cserép oldalán.

Az alacsony páratartalom sem kedvez a növényeknek, mert a páratartalom hiánya – főleg a téli időszakban – ahogy a mi bőrünkre sincs jó hatással, úgy növényeink is szenvednek tőle. Árulkodó jel, ha észrevesszük, hogy barnulnak a növények levélvégei.

Szobanövény

Szobanövény

Árt a növényeknek a túl kevés fény is, és oda kell figyelnünk arra is, hogy ne tegyük ki a növényeket a huzatnak. Ne helyezzük közel kültérre nyíló, gyakran nyitogatott ajtóhoz, esetleg nem megfelelően szigetelt ablakhoz, a szellőztetésnél is figyeljünk növényeinkre.

De ugyanígy ártalmas a közvetlen hőhatásnak való kitétel: Radiátor vagy fűtéscső közvetlen közelében elhelyezett növénynek a hőhatás megpörköli a leveleit, és felgyorsítja a kiszáradását. Ápolásuknál figyeljük az esetlegesen jelentkező kártevők okozta tüneteket. A különböző atkák, levéltetvek, pár nap alatt eláraszthatják a növényt. Súlyos fertőzés esetén előfordulhat, hogy a növény már nem is menthető meg. Amikor pedig a növény kinövi a cserepét – azaz benőtté válik a cserép – , a gyökerei teljesen körbenövik a cserép belsejét és ezzel a saját további fejlődésének állít korlátot, és a szokásosnál jóval hamarabb kiszárad.